Foto: SVT

Bonita ska undersökas innan bärgning

Uppdaterad
Publicerad

Under eftermiddagen kommer ett nederländskt bärgningsbolag gå ombord på det grundstötta lastfartyget Bonita i Lurö skärgård, Vänern.
– De kommer undersöka fartyget och göra en plan för bärgningen. Jag vågar inte gissa när bärgningen startar innan undersökningarna är klara, säger Lotta Taxén, tjänsteman i beredskap på Transportstyrelsen.

I bästa fall är undersökningen klar i morgon bitti.

Vad är det som ska undersökas?

– Allt, hur hon står, hur mycket last som ska läktras (reds.amn. lastas av). Hon står ju med stenar upp i skrovet så om man bara skulle dra bort henne skulle hela skrovet förstöras. Man måste lätta upp henne så hon går fritt över stenarna, säger Lotta Taxén.

Utöver det behöver bärgningsbolaget lista ut hur lasten ska tas om hand. Det finns dock ingen tidsgräns för den här delen av arbetet eftersom det djurfoder som fartyget är lastat med inte är miljöfarligt.

– Om något skulle komma i vattnet så blir fiskarna glada. Men det är ju värt pengar så det är ju av intresse att det tas om hand, säger Lotta Taxén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fartyg på grund

Mer i ämnet