Foto: SVT

Mindre blod i lagret – kan bli kritiskt

Uppdaterad
Publicerad

Så här efter semestrarna är det lite mindre blod i lagret än vanligtvis. Det är inte kris än men inom sjukvården har försiktighetsåtgärder vidtagits för att det inte ska bli akut blodbrist.

– Det är svårt när man kommer för lågt att komma ikapp, säger medicinskt ansvarig Per-Olof Forsberg.

Sommar, sol och ledighet. Då strömmar inte blodgivarna till lika tätt som annars under året vilket gör att blodlagret i Värmland är mindre välfyllt.

– Vi ligger nånstans mellan mellan 50 och 70 procent av det vi vill ha i lager på blodgrupp A och 0. Det ser likadant ut i hela landet så här års, säger Per-Olof Forsberg som är medicinskt ledningsansvarig för blodhanteringen i länet.

Kan gå fort att ta slut på lagret

Hamnar blodlagret under 35 procent bedöms läget som akut.

– Problemet är att det kan gå fruktansvärt fort att ta slut på lagret. En stor olycka på E18 och så är blodet slut.

Ransonering av blod

För att få blodet som finns att räcka så långt det är möjligt har man inom vården intagit försiktighetsåtgärder och ett slags beredskapsläge som innebär att man ransonerar blodet och bara ger där det verkligen behövs.

– Är det akut finns det alltid blod i Sverige. Men är det inte akut kanske man väljer att ge en ranson istället för två för att inte förvärra situationen.

Fler blodgivare i Värmland

Nu hoppas man på att blodgivarna som finns börjar strömma igen.

– Vi har väldigt duktiga blodgivare i Värmland, de ska ha all cred. Vi har faktiskt fler givare per 1 000 invånare här i länet än i landet generellt.

Men det behövs alltid fler givare.

– Just nu har vi inte resurser att ta emot nya givare men i höst är vi glada om fler vill anmäla sig. Det är alltid bättre att ha fler givare att välja bland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.