Hör Margaretha Billebo, barnsjuksköterska på neonatalavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad, berätta mer i klippet om bristen på bröstmjölk och varför mjölken är livsviktig. Foto: SVT

Brist på bröstmjölk: ”Vi har bara två donatorer”

Uppdaterad
Publicerad

På avdelning 11 på Centralsjukhuset i Karlstad råder det just nu brist på bröstmjölk till för tidigt födda barn. Ovanligt få kvinnor donerar nämligen bröstmjölk i Värmland.

– Vi har brist på det, vi försöker hitta nya donatorer, säger Margaretha Billebo, barnsjuksköterska på neonatalavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad.

Brist på donerad bröstmjölk är ett återkommande problem inom regionen, senast i september 2020 var det ett bottenläge. Man efterlyste donatorer och det gav resultat. Men det krävs ständigt nya donatorer eftersom mjölken måste komma från nyblivna mammor. Nu har man bara två donatorer som fyller mjölkbanken och läget är problematiskt.

Många prematurbarn

Utöver få donatorer har även många barn nu fötts för tidigt och det behövs mycket bröstmjölk.

– Vi har fått gå ner i veckor på vilka barn som ska få donatormjölk, de som är under vecka 33 plus sex dagar får donatorsmjölk, de andra får bröstmjölksersättning. Vi har ju fullgångna sjuka barn på vår avdelning, vi önskar att de också kunde bjudas på donatorsmjölk, säger Margaretha Billerbo.

Hör Margaretha Billebo berätta mer om situationen och varför bröstmjölken är livsviktig i klippet ovan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.