Foto: SVT

Brist på flera återvinningsstationer

Publicerad

Det saknas flera återvinningsstationer i Karlstad. FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, vill gärna sätta upp fler men problemet är att det är svårt för kommunen att ta fram mark.

– Staden förtätas och det är hård konkurrens om marken, och det är svårt att hitta rätt platser där vi kan placera återvinningssstationerna, säger Ulla Krohn som är regionchef på FTI.

Men ni har ju ett avtal med Karlstads kommun om att de ska erbjuda mark om det behövs?

– Ja, vi har ett avtal och på några ställen har vi fått ersättningsplatser men som senare har fallit i bygglovsprocessen, säger Krohn.

Flera saknar återvinningsstaion

Invånarna på Råtorp och Älvåker står sedan i somras utan återvinningsstation efter att den som fanns på Dyevägen togs bort. Närmaste grannen till stationen ville inte längre tillåta att lastbilarna som tömmer sopkärlen körde på hens privata mark och då blev det omöjligt för kommunen att ha kärl uppställda på den platsen. Men det finns fler områden som i dag saknar återvinningsstation, bland annat Norrstrand som förlorat en för att det där skulle vara förskola. Även där letar nu kommunen och FTI efter en yta för en ersättningsstation.

Återvinning vid köpcentrum

FTI skulle gärna se återvinningsstationer vid köpcentrum, som till exempel Välsviken, och det är något som styrande politiker i Karlstad håller med om vore bra.

– Det är ju inte bara kommunal mark som man kan ta vara på utan jag ser ju framför mig att våra köpcentrum skulle kunna ta en del av sina parkeringar för att ha återvinning. Dit åker de flesta med bil när man handlar och då kan man ta skräpet med sig tillbaka dit det antagligen kom ifrån, säger Henrik Lander (C) som är ordförande i teknik- och fastighetsnämnden i Karlstad.

Men hade inte kommunen, som planerat hur marken ska användas från början, kunnat tänka på sådana lösningar redan från start?

– Det kan man ju tycka så här i efterhand, att vi skulle ha gjort en ruta för det. Absolut, då hade det ju inte varit någon diskussion, säger Lander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.