Bygget av KTIC stängdes under tisdagen. Foto: Privat

Brister i konstruktionen stoppar skolbygge i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Bygget av den nya gymnasieskolan KTIC i Kristinehamn stoppas med omedelbar verkan.

– Det finns brister i konstruktionen och det saknas handlingar, säger Lisa Bäckström byggchef vid miljö- och byggnadsnämnden i Kristinehamns kommun.

Bygget av den nya gymnasieskolan, Kristinehamns teknik- och  innovationscenter Kristinehamn, KTIC, ska stoppas med omedelbar verkan, meddelade miljö- och byggnadsnämnd under tisdagen.

– Vi har gjort ett arbetsplatsbesök och då sett brister i konstruktionen, säger Lisa Bäckström, byggchef vid miljö- och byggnadsnämnden i Kristinehamns kommun.

Kommunen begärde sedan att entreprenören som ansvarar för bygget skulle skicka in konstruktionshandlingar.

– Vi har begärt uppgifter tidigare men har inte fått några korrekta handlingar, säger Peter Hagström, fastighetschef vid tekniska förvaltningen Kristinehamns kommun.

Planerad skolstart 2020

Skolan skulle vara redo för elever höstterminen 2020. Om byggstoppet påverkar skolstarten är nu oklart.

– Det är omöjligt att svara på, det beror på när vi får in riktiga handlingar och om det eventuellt behöver förstärkningar i konstruktionen, säger Peter Hagström.

”Handlar om några papper”

Conny Persson som är vd på företaget Noctor Bygg som bygger KTIC tror att arbetet snart kommer att vara igång igen.

– Vi fick väldigt kort om tid kan jag tycka, men inom någon dag kommer vi ha alla verifikationer framme, säger Conny Persson , vd Noctor.

Hur lång tid har ni haft på er att komma in med papper?

– Nu börjar du ställa frågor. Jag kan inte räkna timmar, det kan jag inte göra. Men det handlar bara om några papper. Senast på fredag är de inne.

Är konstruktionen säker?

Ja, ja , ja, ja, ja, ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.