Robin och Christian, de två bröder som pekats ut för att ha dödat Kevin i det uppmärksammade fallet i Arvika 1998, håller pressträff i Stockholm. Foto: Noella Johansson/TT

Bröderna talar ut om Kevinfallet

Uppdaterad
Publicerad

Bröderna som pekades ut för mordet på fyraårige Kevin 1998 trädde fram i dag på en presskonferens för att ge sin bild på de nya uppgifter som framkommit i fallet. – Jag har aldrig trott att jag har dödat honom, säger en av bröderna.

Ett stor samling journalister hade samlats till dagens presskonferens i centrala Stockholm. På presskonferensen närvarade bröderna med sin familj samt brödernas advokater.

– Jag skulle vilja tacka alla som hört av sig och stöttat vår familj, säger Christian.

Om att se dokumentären säger han.

– Det är känslosamt, speciellt när man ser hur förhören går till.

– Man blir chockad, fyller Robin i.

TV: Se presskonferensen här

”En befrielse”

Föräldrarna berättar också om den lättnad och befrielse de känner efter att dokumentären visats. De förklarar att de vågar leva livet fullt ut, mår bättre och är gladare.

Brödernas pappa Weine berättar också att han försökt få ut förundersökningen men att förundersökningsledaren vägrat lämna ut den till honom.

Om att hela sitt liv ha levt i tron att bröderna dödat sin bästa vän Kevin säger Robin.

– Jag har aldrig trott att jag har dödat honom.

LÄS MER: Kevins familj: ”Det får inte bli ett olöst fall”

Delvis redan rentvådda

Att förundersökningen har återupptagits är viktigt för bröderna även om de berättar att de inte vet vad man kan vänta sig blir utfallet av den.

– Det känns redan som om vi till en viss del är rentvådda, säger Robin som också berättar att de förväntar sig en offentlig ursäkt.

Och att många medmänniskor reagerat efter dokumentären har familjen märkt.

– Folk kommer fram till en och kramar en när man är inne i Arvika så det är väldigt trevligt, säger Christian.

Om livet som bröderna levt, sedan polisen fastställt att de gjort sig skyldiga till att ha bragt Kevin, berättar familjen en tillvaro som har präglats av en ständig oro. Att familjen känt att folk tittar, pratar bakom ryggen. Att bröderna har konfronterats av människor i sin omgivning med påståendet om att de som barn dödade Kevin är något som varit ständigt återkommande. 

Skadestånd – en senare fråga

Målet är, enligt Christians advokat Thomas Olsson, att pojkarna ska bli rentvådda. Frågan om ett eventuellt skadestånd är inte i fokus i nuläget säger han och kommenterar även de förhörsmetoder som tidigare varit starkt ifrågasatta från många håll.

– Det är befängt att tvinga fram ett erkännande med insinuanta frågor.

LÄS MER: Leif GW Persson kritisk till förhörsmetoden

Han betonar också att normala metoder för att upprätthålla en bra rättssäkerhet inte verkar ha funnits utan att utredningen verkar ha drivits av att få fram ett erkännande – vilket enligt advokaterna också är största bristen i hela utredningen.

– Det finns inget erkännande och inte heller någon teknisk bevisning, säger Robins advokat Slobodan Jovicic.

Starka reaktioner

Reaktionerna efter SVT:s program om mordet på fyraårige Kevin i Arvika 1998 har varit starka. Det framkommer hur poliser pressade de små bröderna, sju och fem år gamla, i många och långa förhör, utan något målsägarbiträde närvarande och också ofta utan föräldrar.

LÄS MER: Fallet Kevin – Detta har hänt

Experter på barnförhör har riktat skarp kritik mot hur förhören genomfördes.

Efter att fallet granskats har förundersökningen återupptagits. Åklagaren har även inlett utredningar mot bröderna.

Chefsåklagare Niclas Wargren räknar med att han behöver ta hjälp av ytterligare en åklagare och minst tre polisutredare i arbetet. Om bröderna eller någon annan anses ansvariga för Kevins död kan komma att avgöras i en så kallad bevistalan, ett slags åtal när barn under 15, som inte är straffmyndiga, misstänks för brott.

Ett nytt kapitel

En av journalisterna frågar i slutet av presskonferensen vad bröderna ser mest fram emot nu. Christian svarar.

– Att få leva ett vanligt liv. Nu börjar ett nytt kapitel av vårt liv.

SVT har sökt Rolf Sandberg som ledde utredningen men han avböjer att kommentera

SVT Nyheter direktrapporterade från presskonferensen. Det kan du läsa här:

SVT rapporterade · Bröderna talar ut om Kevinfallet

Laddar in inlägg...
  • Den 16 augusti 1998, på sommarlovets sista dag, hittas fyraårige Kevin död i bostadsområdet Dottevik i Arvika. Till en början utgår polisen från att det handlar om en olycka, men ändrar till att det förmodligen rör sig om ett sexualbrott, och börjar därefter utreda om barn kan ha dödat honom.
  • Drygt en vecka senare, den 22 augusti, förhörs två bröder, fem och sju år gamla, för första gången, men endast som vittnen. Polisen har senare två tonåringar, en 13-åring och en 14-åring, som huvudmisstänkta.
  • I mitten av oktober går polisen ut med uppgiften att bröderna erkänt att de dödat Kevin.
  • Polisen avslutar fallet den 2 november, men åklagaren i fallet väckte aldrig någon bevistalan och brödernas skuld blev aldrig rättsligt prövad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Kevin

Mer i ämnet