Karin Söderqvist på Lukas vann SM-guld i både precisionskörning och dressyr när SM för nordsvensk brukshäst arrangerades för första gången. Hanna Lundberg och Turbo tog silver i dressyr. Foto: SVT

Första SM för nordsvensk brukshäst arrangerades i Kil

Uppdaterad
Publicerad

I helgen arrangerades för första gången ett SM för nordsvensk brukshäst. Arrangören var Kils hästcenter och för de värmländska ekipagen gick det riktigt bra. Nu hoppas man att intresset för just nordsvenskar ska öka.

– Det finns ganska få nordsvenska hästar i Sverige idag, det föds nånstans runt 250 hästar per år och det hoppas vi kan öka betydligt framöver, säger tävlingsledaren Jonas Nordlund.

VM-meriterade kusken Karin Söderkvist från Lindfors och hennes häst Lukas vann i både precisionskörning och dressyr. I vanliga fall tävlar de i sportkörning.

– Det är skönt att det är över, det blir tufft att kliva ur sängen. Men hästen har skött sig alldeles ypperligt, säger Karin Söderqvist.

Kändishästen Turbo med Hanna Lundberg från Karlstad i sadeln var också med och tävlade, men bara i dressyren där de kom tvåa.

– Det känns bra, jag är ganska nöjd. Han kändes lite matt framförallt i första programmet, men jag är nöjd, säger Hanna Lundberg.

Vill bevara rasen

Det är alltså första gången någonsin som de nordsvenska brukshästarna kan tävla i ett eget svenskt mästerskap. Det behövs för att lyfta intresset för vad som i grund och botten är en gammal svensk hästras, menar Jonas Nordlund

– Det är egentligen en utrotningshotad ras och vi vill ju bevara den och då behövs det fler som vill avla på dem och har dem hemma, säger han.

Nordsvensken kan mer än bara dra stockar i skogen och harven på åkern.

– Det är ju väldigt lugna och trevliga hästar som är vana att vistas i olika miljöer. En väldigt bra häst för gemene man.

Både ryttarna och arrangören är nöjda med tävlingarna och hoppas på en fortsättning även nästa år.

– Det har varit stort intresse. Har varit väldigt många fina ekipage som garanterat kan gå igen nästa år, säger Hanna Lundberg.

I klippet ovan möter du Lukas och Turbo – Sveriges nyblivna nordsvenska medaljörer .

Resultat placeringar SM

Precisionskörning

1 – Karin Söderqvist, Lukas

2 – Elin Nordlund, Zak

3 – Torbjörn Johansson, Krabat

4 – Helen Jansson, Flisan

5 – Andreas Bjerke, Torp-linz

6 – Malin Aronsson, Mirox

7 – Emma Andersson, Emillo

8 – Emilia Larsson , Ägir

9 – Ingela Arpi, Glomstadgutten

Dressyr

1- Karin Söderqvist, Lukas

2 – Hanna Lundberg, Turbo

3 – Elin Nordlund, Zak

4 – Linda Johansson, Prins

5 – Nicklas Eriksson, Klasse

6 -Ann-Ida Fasth, Rainy

7 – Sari Henriksson, Bruno

8 – Titti Lindbom, Molly

9 – Sara Käck, Stjärneblessen

10 – Nadja Andersson, Torp Linz,

Bästa Allroundhäst

Guld – Lukas

Silver – Zak

Brons – Torp-linz

Bästa ungdom

Nicklas Eriksson – Klasse

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.