Foto: SVT

BUP-chefen i Värmland: ”Svårt att jämföra siffror”

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport visar att Värmland är sämst i landet när det handlar om antal besök hos barn- och ungdomspsykiatrin. Verksamhetschefen Maria Svensson tycker att det inte bör dras för snabba slutsatser.

– Man kan inte jämföra siffrorna rakt av.

– Vi redovisar ju våra besöksiffror på olika sätt. Vi har också olika uppdrag i varje region i landet, säger Maria Svensson, verksamhetschef på barn- och ungdomspsykiatrin i Region Värmland.

BUP i Värmland sämst på antal patientbesök 

Räknar olika siffror

Regionerna i landet pratar sinsemellan om ny statistik för att se vari skillnaderna ligger.

Gotland, som Värmland jämförs med och som ligger i topp när det gäller antal besök per heltidsarbetande personal, har helt andra förutsättningar. I BUP:s verksamhet i Gotland räknas exempelvis Första Linjens siffor in, vilket det inte gör i Värmland.

– Det är ingen ursäkt, men det är en förklaring till siffrorna. Om man tittar på antal medarbetare per 10 000 patienter har Gotland 23 helårsarbetare, i Värmland har vi 17. Det beror på vilket uppdrag vi har och på hur vi jobbar inom verksamheterna.

Tidskrävande arbete

Värmland har lägst psykolog- och läkartäthet i landet, vilket gör att arbetssätten ser olika ut. Det påverkar också besökssiffrorna, säger Maria Svensson.

– Här har läkaren en mer konsultativ roll. Istället för att ta emot besök får läkaren stötta andra medarbetare så att de kan göra ett bra arbete. Sen har vi jättemycket samarbete med barn- och ungdomshälsan ute i kommunerna. Det tar också tid eftersom det finns fler personer runt ett barn. När man har en vuxen patient jobbar man mestadels bara med personen framför sig.

Vill inte lägga in

Maria Svensson säger att det är svårt att räkna statistik på den här typen av verksamhet eftersom de jobbar olika jämfört med andra vårdinstanser. BUP i Värmland har exempelvis inte så många vårdplatser.

– Vi vill inte att barn ska ligga inlagda, vi jobbar på annat sätt. Visst lägger vi in när det behövs, men man kan inte bara lägga in ett barn och förvänta sig att det kommer ut fixt och färdigt. Vi jobbar med familjen runt omkring minst lika mycket.

Det går inte att komma ifrån att BUP i Värmland har haft problem. Hur tänker du kring det?

– Vi har så klart att jobba med. Det finns de regioner som gör på bättre sätt och då måste vi prata med dem. Men tittar man på 2018 så nådde vi målnivån med 88 procent av de barn som kom på nybesök inom 30 dagar. Första kvartalet 2019 tappade vi eftersom det var ett högt inflöde av patienter som vi inte hade räknat med. Men nu är vi ikapp, säger Maria Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.