Från och med idag kan alla över 16 år läsa sin egen journal från BUP Foto: TT

BUP-journaler blir tillgängliga på nätet

Publicerad

Från och med idag är det möjligt att läsa sin patientjournal på nätet även inom Barn- och ungdomspsykiatrin i Värmland. Men för att skydda de unga kommer det fortfarande att, vid behov, gå att tillfälligt stänga journalen för att undvika att den misstolkas.

– Viktiga aspekter som juridik och våld i nära relationer har vi fått skapa rutiner för hur vi dokumenterar, säger Maria Svensson som är verksamhetschef på BUP i Värmland.

Sedan tre år tillbaka har det i vår region varit möjligt att, inom merparten enheter, läsa sin patientjournal på nätet. Nu hakar Värmland på målet om att alla invånare i landet från 16 år ska ha tillgång till sin egen journal genom att öppna dokumentationen inom fyra enheter: Centrum för traumatisk stress, Rättspsykiatrin, Första linjen och Barn- och ungdomspsykiatrin.

Vårdnadshavare till barn under 13 år inom BUP får läsa journalen och som ung kan man själv läsa den från det att man är 16 år.

Patientjournaler via internet

– Det är en del av att få vara delaktig i sin sjukvård. Jag tror det är värdefullt att man känner att man får vara med och samspela med sjukvården, säger Cecilia Karlsson, digitaliseringsstrateg på Region Värmland.

Viktigt vad man skriver

Dokumentationen kommer att påbörjas från och med idag och sedan fyllas på efter hand. Förändringen kommer att ge större möjlighet till insyn – men också innebär att man från sjukvården måste tänka extra mycket på vad man skriver.

– Allt som står idag kanske inte lämpligt att man som barn eller vårdnadshavare läser och drar egna slutsatser av. Därför har vi skapat nya rutiner och arbetat med våra medarbetare kring hur vi dokumenterar. Vi kommer att kunna försegla journalen tillfälligt när det krävs, för att man inte ska dra egna slutsatser om vad det är för problematik, utan att vi ska få en möjlighet att berätta om det, säger Maria Svensson.

Patientjournalen går att nå via 1177 Vårdguiden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Patientjournaler via internet

Mer i ämnet