Från och med torsdag kan polisen bötfälla en person som buskör på sjön direkt på plats. Kommunpolis Anders von Wachenfeldt pratar i videon om vad det innebär för polisen då det inte finns någon sjöpolis i Värmland. Foto: TT och SVT

Buskörning på sjön kan kosta 1 500 kronor

Publicerad

Buskörning med vattenskoter har varit ett växande problem de senaste åren, men från den 1 juli får polisen utfärda böter på plats för den som kör vattenskoter så att det stör.

– Det är bra att vi får fler verktyg. Vi är glada för all hjälp vi kan få att stävja de beteendena, säger Anders von Wachenfeldt, kommunpolis i Karlstad.

Tidigare i veckan kom beskedet att Riksåklagaren beslutat att polisen ska få utfärda böter på plats för förargelseväckande beteende för den som spelar hög och störande musik, till exempel från bil. 

Beslutet innebär även att polisen får utfärda ordningsbot för störande och onödig körning med fartyg. Bakgrunden är den buskörning med vattenskoter som förekommit, men bestämmelsen gäller alla båtar.  

Hoppas folk blir medvetna

Boten blir 1 500 kronor och förändringen träder i kraft nu på torsdag, den 1 juli. Kommunpolis Anders von Wachenfeldt hoppas att den ska bli en ögonöppnare för folk:

– Det här kanske hjälper till att få människor lite mer medvetna om vilka lagar och regler som gäller. De här farkosterna går ju rätt så fort och det medför ett ansvar att framföra det vid badplatser och liknande där människor är ute och simmar. Det händer väldigt lätt en olycka, att man inte hinner reagera när någon kommer simmande eller att man själv trillar av i hög hastighet.

I klippet ovan berättar han om hur de ska kunna använda sig av den nya bestämmelsen trots att det inte finns någon sjöpolis i Värmland.

Dessutom berättar polisinspektör Jesper Molander vid NOA, polisens Nationella operativa avdelning hur de kan bistå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.