Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad trafikpolischefen Leif Svensson tycker om de nya reglerna Foto: SVT

Åldergräns för att köra vattenskoter

Publicerad

Från och med den första juni är det inte tillåtet för unga under 15 år att köra vattenskoter. Men utan tillgång på vattenfarkoster blir det inte helt enkelt för Värmlandspolisen att se till att de nya reglerna följs.

Antalet anmälningar kring vattenskoterkörning har ökat de senaste åren och enligt polisen i Värmland är buskörningen ett växande problem i länet. Problemet finns på flera håll i landet och regeringen har därför beslutat att skärpa reglerna genom att bestämma åldergränsen för att köra vattenskoter till 15 år.

Bevakning från land

Men eftersom polisen i Värmland inte har tillgång till några vattenfordon blir det en bevakning som kommer att få skötas från land.

– Det är ganska tandlöst än så länge. Man får inte köra under 15 år men inget i förordningen säger att det finns något straffansvar för den som kör skotern så det enda vi kan göra är att hindra fortsätt färd, alltså att stoppa dem när de kommer upp på land, säger Leif Svensson, chef vid trafikenheten Region Bergslagen.

Vill se poliser på sjön

Han ser regelskärpningen som en markering och hoppas på sikt att få in ett föräldraansvar i lagen för att låna ut sin skoter. Han hoppas också att polisen ska kunna arbeta även på vattnet framöver.

– På sikt behöver vi ha möjlighet att själva få gå ut på vattnet eftersom detta med vattenskoter är ett växande problem. Vi måste också så småningom utbilda poliser igen för att de ska kunna vara ute på sjön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer