Från och med första juni måste man vara 15 år fyllda för att köra vattenskoter Foto: Hasse Holmberg / TT

Åldersgräns införs för vattenskotrar

Uppdaterad
Publicerad

Från och med första juni måste man vara 15 år fyllda för att köra vattenskoter. Beslutet fattades av regeringen i torsdags, berättar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för SVT Nyheter.

Från och med första juni måste man vara 15 år fyllda för att köra vattenskoter. Beslutet fattades av regeringen i torsdags, berättar infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för SVT Nyheter.

– Det här har varit oreglerat tidigare, och det går ju att köra ganska fort med de här fordonen. Då tycker vi att det är viktigt att vi har en åldersgräns, säger Tomas Eneroth. 

Klagomålen har ökat

Under de senaste åren har antalet vattenskotrar vuxit kraftigt. Samtidigt har antalet klagomål mot deras framfört också ökat. Polisen har fått ta emot allt fler anmälningar, samtidigt som det ofta har varit svårt att göra någonting åt de som inte sköter sig.

Hittills har det inte funnits några begränsningar för vem som får köra dem. Små barn har kunnat sätta sig på dessa fordon, som ofta har flera hundra hästkrafter, och köra iväg helt lagligt.

– Det här är första steget, att vi får en åldersgräns, sen behöver regeringen nog arbeta vidare med andra förslag om exempelvis krav på förarutbildning eller andra krav, men det ska vi återkomma till i ett senare skede, säger Tomas Eneroth.

Kommer finnas undantag

I Sverige har det under de senaste åren varit något enstaka dödsfall per år relaterade till olyckor med vattenskoter. Debatten om farorna med vattenskotrar har varit het även i vår grannländer.

I Danmark infördes krav på förarbevis för vattenskotrar förra året, delvis som en följd av en omtalad vattenskoterolycka i Köpenhamn, där två kvinnor avled efter att ha blivit rammade av en vattenskoter. 

Åldergränsen för vattenskotrar kommer att ha ett undantag i att det ska gå att ansöka om dispens från åldersgränsen i tävlingssammanhang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.