Foto: SVT

Vattenskotrar i full fart oroar Mälarbor

Uppdaterad
Publicerad

Det finns inga lagar som begränsar vem som får köra vattenskotrar. Men förarna måste följa de hastighetsbegränsningar och de lagar som finns på sjön. Gör man inte det är risken dock låg för att åka dit.

Fredrik Bertilsson har ett hus vid Hässlösundet söder om Västerås. En fantastisk plats, ditt många åker för att bada, sola och vila. Idyllen bryts allt oftare av att det kommer ett gäng vattenskotrar vars förare kör i väldigt höga hastigheter där tillåten hastighet är 5 knop.

– Polisen är aldrig här. I Mälaren och stora delar av vattnet runt Sverige finns det ingen sjöpolis över huvud taget, säger Fredrik Bertilsson.

Kustbevakningen har bevakningsuppdrag i alla vatten i Sverige, utom i Stockholm och i Göteborg.

– Det är alltid svårt när vi går långt in i Mälaren som till Västerås och Köping. Då blir det väldigt långt till Sandhamn till exempel om det händer olyckor där, säger Lars Langman stationschef i Södertälje.

Fredrik Bertilsson igen:

– Det kommer att hända någonting, förr eller senare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.