Starta klippet för att höra Peo Nilsson berätta om utmaningarna med att driva en butik i Karlstad, och ge sin syn på framtiden Foto: Emma Schmidt/SVT

Butiksägaren om butiksdöden i Karlstad: ”Höga hyror är ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

Trots larmsignaler om en ökande butiksdöd i centrala Karlstad lyckas Peo Nilsson driva sin friluftsbutik i med framgångsrikt resultat. Men det är mycket tack vare läget, menar han.

– Vi skulle inte ha en chans att etablera oss i citygalleriorna, säger Peo Nilsson och syftar på hyresbilden.

Det kommer oroande signaler om framtiden för centrumhandeln i Karlstad. Forskare som SVT Nyheter har pratat med kallar utvecklingen för ”livsfarlig”.

En som hittills klarat sig är Peo Nilsson, som sedan 1989 har ägt och drivit klädbutik på Fredsgatan i Karlstad. Hittills har han och brodern Hasse lyckats stå emot konkurrens från bland annat e-handel, köpcenter och coronapandemins effekter.

Peo tror dock inte att det hade gått att överleva om adressen varit en annan, exempelvis i någon av citygalleriorna.

I klippet ovan ger Peo Nilsson sin bild av läget för handlare i centrala Karlstad, vilka problem som finns, hur hans butik har lyckats överleva och hur han ser på framtiden för fysisk handel.

Vad tycker du bör göras för att Karlstad centrum ska överleva?

Pinnat inlägg

Stort tack för alla kommentarer! Nu stänger vi den här chatten.

Johan • Karlstad kommun har inte gjort det lätt att ta sig in till centrum med bil. Utan gör allt dom kan för att man inte ska åka in. Jag åker hellre till välsviken eller bergik där finns det parkering och den är gratis, lätt att ta sig dit är det också.

Elisabeth • Jag åker hellre till bergvik de har bredare sortiment, billigare och allt under samma tak.
Sänk hyrorna och p avgifterna inne i stadskärnan så blir det mer attraktivt för både företag och kunder.

Förortsbo • På väg åt samma håll som i USA.
Centrumkärnorna kommer att innehålla restauranger , hotell och biografer.
Handlar gör vi i lättillgängliga ”shopping malls” utanför staden(eller på nätet)

Per • Sluta bygg externhandel. Och ta betalt för bilparkering vid den som finns. Som det är nu uppmuntrar vi att köra bil och låta bli centrum. Dumt för miljön och dumt för en levande stad.

Och gör det lättare att resa med cykel (inklusive el- och lastcykel) så kommer fler välja cykel - och rätt ofta då också välja centrum.

Andy • Lägg ner idiot-iden med ett resecentrum. Inför p-skiva i 3 timmar. Få hyresvärdar att begripa att de gräver sin egen grav med ockethyror. Kommunen ska inte ge några fler bygglov för köpcentra utanför centrum. De flesta dumma idéerna kommer tyvärr från politiker som vill ha jobb hos sina byggkompisar efter att de har blivit bortröstade vid nästa val.

Anette • För dyr parkering. Krångligt att ta sig fram i centrum med bil. Framkomligheten begränsad ytterligare när Hamngatan kommer att smalnas av. Karlstads Kommun medverkar aktivt till butiksdöden i centrum.

Ann • Caféer och uteserveringar lockar till centrum. P-skiva kanske skulle göra det ytterligare.

Sofia Miliander • De butiker som blir kvar bör ligga i gatuplan längs med gågatorna för att bibehålla en levande stadskärna, inte ”gömda” inne i gles galleria. Det finns inte underlag för så många gallerier som vi har idag i Karlstads centrum.

Carina Halvardsson • Inför P-skiva och ta bort alla krångliga parkeringsbolag. Gärna torghandel i permanenta mysiga små hus. Coop borde ha en större butik i Mitt i city. ICA Wallinder kan öppna filial i Duvan.

P avgifter och ingen trafik i stan • Helt rätt att kommunen tar bort alla bilar i stan! Hyrorna är för låga borde ökas mer i stan. Restaurangerna borde betala mer för deras uteserveringarna. Politikerna borde få hutlösa löner och betala riktigt pris på allt. Inga fallskärmar. Alla hutlösa vinster i välfärden och slit och släng. Ungdomar som inte har respekt för äldre. Det är så vi kommer att ha det framöver

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.