Forskaren Poja Shams varnar för att centrumhandelns problem kan få ödesdigra konsekvenser. Foto: Johan Hedlund / SVT

Butiksdöden fortsätter – forskaren varnar för jobbiga konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Centrumhandeln i Karlstad har det tufft. Ett antal verksamheter har tvingats ge upp under de senaste åren och många butikslokaler gapar tomma. Forskaren Poja Shams, lektor i företagsekonomi vid Karlstads universitet, varnar nu för ödesdigra konsekvenser om trenden fortsätter.

– Centrum blir en osäker plats att befinna sig i, säger han.

Poja Shams har följt utvecklingen i Karlstad med växande oro under de senaste åren. Han ser flera problem med att bland annat tillgängligheten påverkas av ett antal vägarbeten i centrum samt att det ibland är svårt att hitta parkeringar.

Ökad risk för kriminalitet

Shams ser en ökad risk för kriminalitet och skadegörelse om butiksdöden fortsätter och är även av åsikten att e-handel och stora köpcentrum inte är den avgörande frågan när det gäller den döende centrumhandeln.

Vad finns det för lösningar?

– Det gäller att addera ett skikt av upplevelser som får människor att vilja komma dit. Inte bara för handeln, utan för att det skapar glädje och underlättar, säger Poja Shams, och fortsätter:

– Jag tänker lekplatser, kanske en skridskorink mitt i centrum. Upplevelser som är något mer, något annorlunda som gör att folk tar sig förbi barriärerna som gör att det kan upplevas jobbigt att ta sig in till stan, säger Poja Shams.

I klippet ovan utvecklar Poja Shams sina tankar om dagens centrumhandel och farorna som butiksdöden för med sig.

Vad tycker du bör göras för att Karlstad centrum ska överleva?

Pinnat inlägg

Stort tack för alla kommentarer! Nu stänger vi den här chatten.

Johan • Karlstad kommun har inte gjort det lätt att ta sig in till centrum med bil. Utan gör allt dom kan för att man inte ska åka in. Jag åker hellre till välsviken eller bergik där finns det parkering och den är gratis, lätt att ta sig dit är det också.

Elisabeth • Jag åker hellre till bergvik de har bredare sortiment, billigare och allt under samma tak.
Sänk hyrorna och p avgifterna inne i stadskärnan så blir det mer attraktivt för både företag och kunder.

Förortsbo • På väg åt samma håll som i USA.
Centrumkärnorna kommer att innehålla restauranger , hotell och biografer.
Handlar gör vi i lättillgängliga ”shopping malls” utanför staden(eller på nätet)

Per • Sluta bygg externhandel. Och ta betalt för bilparkering vid den som finns. Som det är nu uppmuntrar vi att köra bil och låta bli centrum. Dumt för miljön och dumt för en levande stad.

Och gör det lättare att resa med cykel (inklusive el- och lastcykel) så kommer fler välja cykel - och rätt ofta då också välja centrum.

Andy • Lägg ner idiot-iden med ett resecentrum. Inför p-skiva i 3 timmar. Få hyresvärdar att begripa att de gräver sin egen grav med ockethyror. Kommunen ska inte ge några fler bygglov för köpcentra utanför centrum. De flesta dumma idéerna kommer tyvärr från politiker som vill ha jobb hos sina byggkompisar efter att de har blivit bortröstade vid nästa val.

Anette • För dyr parkering. Krångligt att ta sig fram i centrum med bil. Framkomligheten begränsad ytterligare när Hamngatan kommer att smalnas av. Karlstads Kommun medverkar aktivt till butiksdöden i centrum.

Ann • Caféer och uteserveringar lockar till centrum. P-skiva kanske skulle göra det ytterligare.

Sofia Miliander • De butiker som blir kvar bör ligga i gatuplan längs med gågatorna för att bibehålla en levande stadskärna, inte ”gömda” inne i gles galleria. Det finns inte underlag för så många gallerier som vi har idag i Karlstads centrum.

Carina Halvardsson • Inför P-skiva och ta bort alla krångliga parkeringsbolag. Gärna torghandel i permanenta mysiga små hus. Coop borde ha en större butik i Mitt i city. ICA Wallinder kan öppna filial i Duvan.

P avgifter och ingen trafik i stan • Helt rätt att kommunen tar bort alla bilar i stan! Hyrorna är för låga borde ökas mer i stan. Restaurangerna borde betala mer för deras uteserveringarna. Politikerna borde få hutlösa löner och betala riktigt pris på allt. Inga fallskärmar. Alla hutlösa vinster i välfärden och slit och släng. Ungdomar som inte har respekt för äldre. Det är så vi kommer att ha det framöver

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.