Brockensjöarnas byalag startade som en fiberförening. Nu tar de över nycklarna till Aspeds skola och får vara där kostnadsfritt, åtminstone fram till årsskiftet. Foto: Torsby kommun

Byalaget tar över nedlagda skolan – letar ny hyresgäst

Uppdaterad
Publicerad

Aspeds skola i Vitsand är nedlagd och sedan höstterminen startat får barnen istället åka buss in till Torsby. Nu tar Brockensjöarnas byalag över nycklarna till de tomma lokalerna.

– Vi gör ett försök och ser om vi kan rädda det på något vis. Inte skolan egentligen, utan vi försöker utveckla bygden så att vi kan få till något, säger Sören Olsson som är byalagets representant i frågan.

De har tecknat ett nyttjandeavtal med kommunen, som räcker fram till årsskiftet. Exakt vad som händer sen är i nuläget oklart, men byalaget hoppas hitta en ny hyresgäst som kan hjälpa till och täcka driftskostnaden på cirka 300 000 per år vid full aktivitet.

Vilken typ av hyresgäst det skulle bli är dock också ganska oklart, än så länge. Sören Olsson understryker att det hela gått väldigt fort och att de fortfarande är i idéstadiet. Härnäst väntar ett möte med bygdens föräldrar.

– Naturligtvis önskar vi få till någon form av barnomsorg eftersom flera föräldrar är i behov av det, säger Sören Olsson.

Men någon skolverksamhet tror han inte är möjlig.

– Jag tror inte att vi har en tillräckligt stark föräldragrupp för att göra det. Det är synd att säga, men för tillfället är vi inte där. Det blir nog svårt.

Drömmer om affär

Men de har också andra idéer, om de inte får till någon barnomsorgsverksamhet.

– Naturligtvis önskar vi använda lokalerna till bygdens folk, möten kurser, det är en del musiker som hört av sig och vill ha cirklar. Det finns allt möjligt man kan hitta på i en bygd. Vi vill inte att det bara ska bli stående eller sålt till fel personer, säger Sören Olsson.

Sedan den lokala mataffären lade ner måste ortsborna åka till Torsby för att handla, men nu kan kanske den oanvända skolan öppna upp nya möjligheter.

– Vi har en liten dröm om att bygga upp någon elektronisk affär, men det är väldigt långt borta, säger Sören Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.