I ett mejl skriver C och MP att kommunalråden Bosse Henriksson (M) och Mattias Joelsson (KD) brister i sitt ledarskap och borde avgå. Foto: SVT

C och MP kräver kommunalrådens avgång

Publicerad

Först fick styrande Hammarösamverkan inte igenom sin egen budget. Sen ville Kristdemokraterna se en bredare samverkan – eller ett majoritetsstyre med Socialdemokraterna och Moderaterna. Nu kräver Centerpartiet och Miljöpartiet att kommunalråden ska avgå, rapporterar NWT.

I ett mejl skriver C och MP att kommunalråden Bosse Henriksson (M) och Mattias Joelsson (KD) brister i sitt ledarskap och borde avgå. Får de inte gehör för sina krav hotar de att lämna Hammarösamverkan, där M, KD, C, L, och MP ingår.

– Jag tycker att den är ganska märklig, för man har inte haft någon föregående kommunikation, varken med ordförandena eller med oss övriga gruppledare. Det här kom som en avskedsansökan, på något sätt, säger Mattias Joelsson till NWT.

De båda kommunalråden säger till NWT att de inte har några planer på att avgå.

Hammarösamverkan, som består av M, KD, C, L och MP, leder kommunstyrelsen genom ett minoritetsstyre. Tillsammans har de 15 mandat i kommunfullmäktige och oppositionen, bestående av S, V och SoB (tidigare SD), delar på 16 mandat.

Mandaten i kommunfullmäktige är fördelade såhär:

Socialdemokraterna: 11

Moderaterna: 7

Centerpartiet: 2

Liberalerna: 2

Kristdemokraterna: 2

Miljöpartiet: 2

Sans och balans (tidigare SD): 3

Vänsterpartiet: 2

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer