Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad spelarna Linda Johansson och Selma Lindén känner inför att försvara guldet. Bilden: Laget går igenom strategin innan träningen kan börja. Foto: Eric Liljestrand/SVT

Carlstad Crusaders damlag inför säsongsstarten: ”Alltid svårt att vara regerande mästare”

Publicerad

Carlstad Crusaders damer har under sex raka säsonger blivit svenska mästare i amerikansk fotboll. Under flera år har däremot divisionen bestått av ett ytterst fåtal lag. För två år sedan ökade intresset och damerna ska nu försöka försvara sin tunga guldtitel i en division som är mer än dubbelt så stor som den var 2021.

Damerna har under flera år varit dominanta i sitt seriespel. Däremot har serien blivit större och att försvara guldet kan bli tuffare denna säsong. Linda Johansson är quarterback och coach för damernas lag och menar på att pressen är påtaglig, men inte alltför jobbig.

”Har press på oss”

– Det är klart vi har press på oss nu när vi vunnit så mycket. Det är alltid svårt att vara regerande mästare för alla vill vinna mot oss, men vi är starka som enhet och det är vår största fördel, säger hon.

En av de yngre spelarna i laget är Selma Lindén. Även hon känner av stämningen inför säsongsstart.

– Man kan nästan ta på den. Många är nervösa men samtidigt taggade på att bara ge sig ut och visa vad de går för, säger hon.

Hemligheten bakom framgången

Vad är då hemligheten bakom damernas succé? Johansson menar på att laget är starka som både individer och grupp. Lindén tillägger att de alltid strävar efter att bli bättre oavsett vilket resultat som det blir i matchen.

Hör i klippet ovan vad spelarna Linda Johansson och Selma Lindén känner inför att försvara guldet.

DIVISION 1 DAMER

Superserien för damer grundades 2012 och har varvats med division 1. Just nu är Superserien under uppehåll, vilket gör att division 1 är den högsta i landet för damerna.

Carlstad Crusaders damer har en lång vinstsvit bakom sig inför årets säsong. Förra säsongen var de onekligen bäst i klassen då de lyckades göra totalt 450 poäng på nio matcher. Endast en touchdown släpptes in på hela säsongen. Deras poängskillnad blev slutligen +444 poäng.

Damerna från Karlstad har historiskt vunnit flest SM-guld sedan serien grundades. Carlstad Crusaders har sex guld, följt av Stockholm Mean Machines med fyra guld.

Lagen som deltar för säsongen 2024:

  1. AIK
  2. Carlstad Crusaders
  3. Copenhagen Raptors
  4. Göteborg Marvels
  5. Limhamn Griffins
  6. Norrköping Panthers
  7. Vålerenga Trolls
  8. Västerås Roedeers

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.