Foto: Deca text och bild

Torsbytjejen Carolin Näslund fyra i JEM i friidrott

Publicerad

Det var nätt och jämnt att SK Bores Carolin Näslund tog sig till spjutfinalen i junior-EM i italienska Grosseto, men väl där tog hon sig nästan till en pallplats.

– Det känns väldigt bra. Jag hade som mål att komma till final, sen tänkte jag att bara ha kul. Det gick mycket bättre än förväntat i finalen, säger Torsbytjejen om fjärdeplatsen.

I kvalet kastade hon 48,31 och tog den sista platsen till finalen med 23 centimeters marginal. I finalen landade spjutet betydligt längre bort, 51,17.

– I kvalet hade jag verkligen mycket press på mig själv. Jag ville komma vidare och göra en bra längd om jag inte kvalade. I finalen hade jag ingen press på mig själv alls, säger Carolin Näslund.

Mer lugn i kroppen

Det personliga rekordet ligger på 53.59 från 6 juni i år. Sedan dess har hon inte kastat över 50 meter när hon tävlat.

– Det har varit många tävlingar på 48-49 meter och det varit segt i kroppen. Det var skönt att det släppte.

Var det när du släppte pressen på dig själv som gjorde att du kunde komma över 50 meter?

– Ja, jag tror det. Jag var mer lugn i kroppen i finalen och hade tittat på teknikdetaljerna från kvalet, nu kändes de mycket bättre. Och jag hade bara kul, säger hon.

”Väldigt bra konkurrens”

Vann gjorde tjeckiskan Nikol Tabacková med 55,10 och tredjeplatsen knep finskan Elina Kinnunen med 52.94. Och Carolin Näslund grämer sig inte för att hon hamnade utanför pallen den här gången.

– Jag är nöjd ändå. Det är väldigt bra konkurrens och många har kastat mycket bättre än vad jag gjort innan. Det var ju mitt första junioreuropamästerskap.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.