Bild från uppvärmningen inför helgens tävlingar i Nyköping. Foto: Sara Fogelberg

Cheerleadinglag från Karlstad får tävla i USA

Publicerad

Laget CheerXplosion Purple Angels från Karlstad vann i helgen sin klass på tävlingen JAMfest Nordic i Nyköping och lagets prestation gav dem en så kallad paid bid till den stora internationella tävlingen The Summit i USA.
– Det är ju jättesjukt! Det här hade vi inte kunnat drömma om, säger en av lagets coacher, Aline Henriksson.

I lördags vann CheerXplosion Purple Angels från Karlstad klassen level 3 international junior på tävlingen JAMfest Nordic i Nyköping. På tisdagsmorgonen fick laget vetskap om vad helgens seger också ger: ett paid bid till The Summit som går i Orlando, USA.

– Det är den största tävlingen i cheerleadingvärlden för level 1 till och med 4, berättar Aline Henriksson. Vi fick ett paid bid som går till de två lag som fått allra högst poäng på tävlingen, fortsätter hon.

Ett paid bid innebär att laget får boende, tävlingsavgift och möjlighet att besöka arrangemang kostnadsfritt på plats. Resan till och från USA får de stå för på egen hand.

Betydelsefull tävling

Tävlingen The Summit beskrivs vara en nivå under VM och utmärkelsen är betydelsefull för Karlstads Gymnastikförening.

– Det här sätter ju vår förening på världskartan kan man säga. Vi har tidigare tävlat i EM men nu kommer vi till USA, säger Sara Fogelberg som är tränaransvarig för cheerleading på Karlstads Gymnastikförening.

Relativt nytt lag

CheerXplosion Purple Angels består av 22 tjejer födda mellan 2003 och 2008. De har tränat tillsammans sedan augusti i fjol och gjorde i helgen sin tredje tävling för säsongen.

Här värmer CheerXplosion Purple Angels upp på JAMfest Nordic. Foto: Sara Fogelberg

– Det här laget har verkligen jobbat jättehårt hela året och det har gett resultat nu, säger Sara Fogelberg.

The Summit avgörs nästa gång i början av maj 2020.

– Om de fortsätter jobba som de gör kommer det att gå jättebra tror jag. De har jätteduktiga tränare, säger Sara Fogelberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer