Anna Gräsberg är butikschef på Coop Munkfors. Hör vad hon tycker om initiativet. Foto: SVT

Coop-butiker i hela Värmland plockar bort kaustiksoda

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera larm om hemmagjorda pet-flaskebomber på bland annat Norrstrandskolan i Karlstad, har en medarbetare på Coop i Säffle märkt att barn köpt på sig kaustisksoda.

Nu väljer Coop Värmland att plocka bort produkten från hyllorna.

I de hemmagjorda petflaske-bomberna används många gånger just kaustisksoda, som används som propplösning. Den reagerar med andra ämnen, som till exempel aluminiumfolie, och bildar vätgas.

Flaskan exploderar av trycket och sprider frätande vätska som kan skada personer i närheten.

”För säkerhets skull”

Coop Säffle plockade bort kaustiksodan efter initiativ av en medarbetare. Butiken hade märkt att barn köpt på sig både kaustiksoda och aluminiumfolie.

Nu väljer alla Coop-butiker i Värmland att följa Säfflebutiken enligt ett pressmeddelande.

– Vi gör det för säkerhets skull. Efter initiativet från en av våra medarbetare vill vi göra vad vi kan, säger Coop Värmlands VD Tomas Sjölander.

Personal i butikerna tar fram kaustiksoda om det efterfrågas.

”Åtgärden gäller fram till dess att föräldrar uppmärksammar problemet och trenden avtar.” skriver Coop Värmland i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.