Foto: SVT

15-åring misstänkt för ”petflaskebomben” på Norrstrandsskolan

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra veckans larm om en ”petflaskebomb” på Norrstrandsskolan i Karlstad har polisens utredning lett fram till att en 15-årig pojke misstänks ligga bakom dådet.

– Vi har delgett en person misstanke om brottet på Norrstrandsskolan, säger åklagare Linda Karlsson som leder förundersökningen.

Det var förra torsdagen som larmet gick. Då hade ett brandlarm utlösts på Norrstrandsskolan. När räddningstjänsten kom till platsen kunde de konstatera att röken kom från en så kallad petflaskebomb.

Problemen på Norrstrandsskolan

– Det var någon form av hemmagjord bomb, eller vad man ska säga. En petflaska med innehåll. Den hade inte smällt men det var rökutveckling från den, sade Magnus Lundqvist som var räddningschef i beredskap då.

15-åring misstänkt

Nu finns alltså en misstänkt för brottet, något som NWT var först med att berätta. Det är en 15-årig pojke som går på Norrstrandsskolan. Han misstänks för allmänfarlig ödeläggelse.

– Polisen har arbetat intensivt med det här och hållit flertalet förhör. Det har lett fram till att vi kunnat få fram den här personen, säger Linda Karlsson.

Har ni förhört den misstänkte pojken?

– Ja, han har hörts men han nekar till brott.

Ytterligare en bomb

Senare samma dag drabbades en kvinna i samma stadsdel av att en ”petflaskebomb” kastades upp på hennes balkong. Kvinnan lyckades få bort bomben men innehållet i flaskan rann ut på balkongen och frätte bort färgen.

– Den utredningen pågår, säger Linda Karlsson.

Är 15-åringen misstänkt även för det dådet?

– Han är inte delgiven misstanke om det. Det finns likheter mellan dåden men jag vill inte gå in på utredningsdetaljerna.

Enligt polisen bestod petflaskebomben av en petflaska med en kemikalie och en katalysator som i kombination utvecklar rök och värme.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Problemen på Norrstrandsskolan

Mer i ämnet