Helena Pallin är avdelningschef för avdelningen utbildningsstöd på KAU. I klippet berättar hon hur de coronasäkrat vårens högskoleprov. Foto: SVT

Coronaåtgärden: Högskoleprovet vid KAU genomförs två gånger i vår

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra smittspridning på högskoleprovet så delas vårens provtillfälle upp på två olika datum. Och det första tillfället skedde nu på lördagen, då drygt 600 personer i Värmland satte sig för att skriva provet.

Åtgärden gäller alla lärosäten i landet och är tänkt att motarbeta covid-19. Vanligtvis är det mellan 1 200 och 1 500 som skriver högskoleprovet vid Karlstads universitet på vårterminen och det är ungefär lika många som kommer att ha möjlighet att göra det i vår – trots coronapandemin, enligt Helena Pallin som är avdelningschef för utbildningsstöd.

Två månader till nästa prov

Nästa provtillfälle är dock nästan två månader bort i tid, den 8 maj. Och det känns inte helt rättvist, säger provskrivaren Janneke Barneveld som går på Sundsta-Älvkullegymnasiet i Karlstad och som hoppas på ett bra provresultat och att hon kan komma in på sjuksköterskeprogrammet i Örebro.

– Jag hade hellre fått det senare provtillfället och fått mer tid till att plugga, säger hon.

På det svarar Helena Pallin att det klart blir en orättvisa i och med att den som fått ett senare provtillfälle tilldelat sig, kan hinna lära sig mer.

– Men anledningen till uppdelningen är att kunna genomföraprova över huvudtaget, vilket vi är väldigt glada att vi kan göra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.