Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nour om högskoleprovet: Inte jättesvårt! Foto: SVT

Nour om högskoleprovet: Inte jättesvårt!

Publicerad

Efter flera års tillbakagång ökade intresset för att göra högskoleprovet i år. 1127 personer hade anmält sig till söndagens högskoleprov. En av dem var Nour Kadabashi.

– Jag går på naturlinjen och vi har ganska svår matte där. Så det här var inte så jättesvårt, säger Nour Kadabashi efter att ha klarat av mattedelen i högskoleprovet.

Nour Kadabashi var en av de 1127 personer som anmält sig för att göra högskoleprovet under söndagen. Och antalet personer som vill testa sina kunskaper och få chansen att med hjälp av högskoleprovet komma in på sin drömutbildning har ökat.

-Man säger ju att vi går mot en lågkonjunktur och det brukar stämma överens med att vi får fler sökande och fler som vill göra högskoleprovet, säger Helena Pallin som är ansvarig för högskoleprovet på Karlstads universitet.

Ökat med 7,85 procent

I Värmland har antalet personer som vill göra högskoleprovet i år ökat med hela 7,85 procent jämfört med 2018. På riksnivå är ökningen 4,6 procent. Men trots ökningen är det betydligt färre som gör högskoleprovet jämfört med hur det har sett ut tidigare.

– För fem år sedan hade vi runt 1600 som gjorde provet. I år är det drygt 1100. Så det är klart att sett över tid så har det ändå minskat jättemycket, säger Helena Pallin.

Men oavsett hur många som gör provet så kan det ha stor betydelse för dem som gör det. Nour Kadabashi hoppas att det ska hjälpa henne till just hennes drömyrke.

– Jag har inte bestämt exakt vad än men jag vill jobba med något inom sjukvården, säger hon innan hon går tillbaka in i en av provsalarna på Karlstads universitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer