Personal tar emot en patient på centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Öyvind Lund

Coronapatienter från andra regioner vårdas i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Nu har två coronapatienter som intensivvårdats på annan ort anlänt för att få vård på centralsjukhuset i Karlstad.

– Vi måste vara beredda att hjälpa varandra, säger Tobias Kjellberg, sjukvårdsledare i Region Värmland.

 I Värmland vårdas just nu tio personer för coronaviruset varav fyra på intensivvårdsavdelning, av dem vårdas tre i Karlstad och en patient i Torsby enligt siffror från Region Värmland.

– Vi fick en förfrågan om att ta emot två patienter från en annan region. Vi har de resurser som vi har och de kan se olika ut från dag till dag. Just nu ser det bättre ut och då kunde vi hjälpa till. Kommer det ytterligare förfrågningar får vi ta ställning till det då, säger Tobias Kjellberg.

Coronaviruset i Värmland

Tobias Kjellberg menar att det inte är ovanligt att patienter flyttas och får vård på annan ort.

Vanligt med vård på annan ort

– Vi köper vård av andra för 450 miljoner kronor varje år och vi har värmlänningar som vårdas i andra regioner. Då behöver man se att vården är ett system och om vi har resurserna så ska vi ta hand om varandra, säger Tobias Kjellberg.

Om det blir en ny topp av värmländska patienter här, hur gör ni då?

– Om vi når en maxkapacitet kommer vi be om hjälp från andra regioner och hoppas att systemet är funktionellt och att det finns andra som inte nått sin topp, säger Tobias Kjellberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet