Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vile Svärd får cykla på vägrenen till skolan. Foto: SVT

Skolbarn tvingas cykla på vägrenen – föräldrar upprörda över att cykelbana dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar i norra Grava utanför Karlstad är upprörda över att kommunen dröjer med en cykel- och gångbana flera år, trots att barnen nu tvingas ut på en smal vägren bland bilar och tung trafik om de ska cykla till skolan.

Föräldrarna till barnen är oroliga eftersom det saknas en gång- och cykelväg på en 400-meterssträcka på väg till skolan på en ganska hårt trafikerad väg med en minimal vägren.

– Det är läskigt ibland när det kommer stora lastbilar och när det kommer två bilar som möter varann samtidigt för då kan ju den bilen inte svänga undan, säger Vile Svärd som är ett av 40-talet barn som längtar efter en cykelbana vid skolvägen i norra Grava.

Många parter

Kommunen ställde sig positiv till ett förslag om cykelbana för över ett år sedan, men ingenting har hänt än. Föräldrarna vill inte att barnen ska vara hänvisade till bussen för att vara trygga, men kommunen ser inte ut att börja bygga förrän tidigast 2021.

– Det är många parter som är med i det här. Det är ju inte bara gatuenheten, utan det är ju VA-frågor, det är mark som ska lösas och sen får man se till fastighetsägare. Så det är en hel del saker att ta hänsyn till, förklarar gatuchefen Stefan Björkman den långa handläggningstiden.

Måste prioritera

Föräldrarna tycker att frågan om en cykelbana på sträckan som varit uppe till diskussion tidigare också borde kunna lösas snabbare.

– Det är inte acceptabelt förstås. Man måste höja prioriteten för den frågan eftersom barnen måste ha en säker skolväg helt enkelt. De är ju utsatta för fara varje dag när de cyklar här, säger föräldern Anna Sjögren.

Hon tycker dessutom att en cykelväg vid den trafikerade vägen skulle vara positiv inte bara för barnen utan för alla som bor eller rör sig i området i norra Grava.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer