Foto: SVT

Dagen efter beskedet på VF

Uppdaterad
Publicerad

Det är dagen efter beskedet att NWT-koncernen köper Värmlands Folkblad, och den sista oberoende tidningen med egen ägare utanför Stockholm försvinner.

När vi besöker VF-redaktionen råder sorgestämning.

Det är tyst i korridorerna när SVT Nyheter Värmland kommer till VF:s redaktion dagen efter beskedet. Alla verkar sitta i sina egna tankar. Försöker på något vis förstå hur det kommer att bli nu och hur man ska förhålla sig till att bli arbetskamrater med sina forna konkurrenter.

– Framtiden känns väldigt osäker. Det känns ju bra att NWT säger att de vill ha två redaktioner, det är positivt. Sedan vilken möjlighet vi kommer ha att konkurrera, det återstår att se, säger Morgan Schmidt som är journalist på VF.

NWT köper VF

– Det var ett historiskt datum igår och det är svårt att riktigt överblicka vad det här kommer att innebära men det blir ju inte detsamma, det blir det inte, säger journalisten Kent Sjögren som har jobbat på VF i över 20 år.

Alla vi pratar med berättar med varmt hjärta om en otrolig stolthet de känner över att ha varit den lilla konkurrerande tidningen till den stora koncernen.

”Inte samma match”

– Det har varit otroligt bra för mediaklimatet att vi har haft två stycken tidningar som har kämpat mot varandra. Nu är det som att man har tagit två vollybollag som spelar mot varandra och ställd båda lag på samma sida. Två vollybollag på samma sida nätet blir en ganska tråkig match. Som journalist drivs man ju av att göra en bra journalistik, så det klart att vi kommer fortsätta försöka göra så bra som möjligt. Men det kommer inte att vara samma match längre, tycker journalisten Karin Wallmander.

Näringslivsredaktören Cecilia af Jochnick håller med.

– Helvete, vad sorgligt, nu blir vi av med den här värmlandsstoltheten, säger hon.

Det är en vanligt arbetsdag, en tidning ska göras, fast ändå inte alls vanlig. Det hålls olika möten. Småsnacket vid kaffemaskinen är utbytt mot nedslagna blickar.

– Jag tror att man kanske måste ha jobbat på VF ett tag för att förstå att vi har varit underdogs i så många år, vi har kämpat och försökt. Det har varit en stor del av stoltheten och drivkraften med att jobba på det här stället, berättar Morgan Schmidt.

– Vi har varit den här underdogen som både redaktionellt och försäljningsmässigt genom den inställningen de som jobbar här har har gjort att vi har överlevt så länge, säger redaktionschefen Tommy Ernerudh.

”Många dåliga exempel”

Redaktionen andas osäkerhet – och sorg.

– Det klart att man ser ju utvecklingen i branschen och det ser tufft ut. Jag säger inte att det är en bra lösning men ut av ett antal dåliga alternativ så är det här kanske inte det sämsta i alla fall, konstaterar Kent Sjögren.

– Vi hoppas att det blir bra. Det finns exempel där det finns tidningar som fungerar med en och samma ägare. Men det finns också väldigt många dåliga exempel, säger Morgan Schmidt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

NWT köper VF

Mer i ämnet