Plastpåsar, burkar och pappersförpackningar är det vanligaste skräpet längs våra älvar Foto: SVT

Dags för älvstädning – 520 ungdomar ska plocka skräp

Publicerad

I helgen kommer 520 ungdomar att plocka skräp längs Klarälven och Gullspångsälven. Detta när idrottens miljöorganisationen Städa Sverige för sjunde året anordnar älvstädning.
– Projektet är högst relevant för oss och vår natur samtidigt som kan vi stötta lokala idrottsföreningar genom att de tjänar pengar till föreningen, säger Desirée Hylander, projektledare för Älvstädningen på Fortum.

Plastpåsar, burkar och pappersförpackningar. Det är det vanligaste skräpet som ungdomarna hittar och städar bort från våra älvkanter under projektet. Förra året deltog runt 500 ungdomar från 24 föreningar längs Klarälven och Gullspångsälven och tillsammans plockade de 9,5 ton skräp.

– Det finns konkreta bevis för att idrottsföreningarnas insats är bra för naturen. Just därför är vi stolta över att vi fortsätter engagera och utbilda lokala idrottsföreningar att göra nytta i deras närmiljö. Genom att vara med och plocka skräp bidrar vi till att skapa positiva attityder hos idrottsungdomar, säger Linnéa Grahn, projektledare på Städa Sverige.

Vattenprover kommer tas

En nyhet för i år är att tio särskilt utvalda idrottsföreningar kommer att ta vattenprover för att undersöka och analysera förekomsten av mikroplaster. Längs Klarälven och Gullspångsälven kommer vattenprover att tas i Hagfors, Karlstad, Degerfors och Gullspång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer