Kerstin Widing ser fram emot att flytta in i huset med utsikt över torget Foto: SVT

Dahlinhuset i Arvika är klart för inflyttning

Uppdaterad
Publicerad

En brand på nyårsafton för drygt tre år sedan totalförstörde det så kallade Dahlinhuset i centrala Arvika. Nu står ett nytt hyreshus klart för inflyttning om någon vecka. Bara en av de tidigare hyresgästerna har valt att flytta tillbaka.

För Kerstin Widing var det självklart att återvända till en lägenhet nära Torget. Och så här någon vecka före inflyttningen är hon nöjd.

– Det känns bra. Jag vill bo där det är liv och rörelse så att det finns något att titta på så här på äldre dagar, säger Kerstin Widing.

I klippet berättar Kerstin Widing om vad hon gillar med Dahlinhuset.

Nya grannar

Men nu får Kerstin nya grannar. För det är bara hon av alla tidigare hyresgäster som flyttar tillbaka.

– Alla tidigare hyresgäster fick förtur till de nya lägenheterna, men det har ju gått tre år och många har funnit sig till rätta i ett nytt boende och vill inte flytta igen, konstaterar Kenneth Ollenberg, förvaltare på Arvika Fastighets AB, som köpte husruinen efter branden och som nu byggt det nya hyreshuset.

Räddade med sig katten

Plånbok, bilnycklar och katten var det enda Kerstin fick med sig ut vid branden för drygt tre år sedan, men hon är glad över att ingen skadades och kan nu se tillbaka på en natt som trots stora förluster är minnesvärd.

– Det var så fint på nyårsnatten. Det snöade lite lätt och det mycket folk i rörelse och ungdomar som kastade snöboll på varandra. Så det var helt idylliskt, och så kom det sådana där japanska ljuslyktor seglande och en förmodan är ju att det var en sådan som orsakade branden, säger Kerstin Widing.

Kristallkronan klarade sig mirakulöst

Allt blev förstört i Kerstins lägenhet – utom en kristallkrona.

– Räddningen hade lyft av den från kroken i matrummet och lagt ute i trappuppgången och sedan när de spolade vatten på huset hade den blivit infrusen i ett isblock. Så inte en prisma var trasig, utan den var helt intakt, berättar Kerstin som lovar att hänga upp den gamla kristallkronan i sin nya lägenhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyårsbranden i Arvika

Mer i ämnet