Räddningstjänsten hoppas på lugnt nyårsfirande

Publicerad

Räddningschefen Ola Åkesson gör sitt 20:e år inom räddningstjänsten och har sett flera nyårsfiranden sluta i katastrof. – Det gäller att planera sitt fyrverkerifirande, säger han.

Räddningstjänsten i Karlstadregionen har inte satt in extraresurser inför nyårsaftonen, delvis på grund av det milda vädret.

– Det är ytterst sällan vi ökar bemanningen. Vi följer yttre förutsättningar. Om vi vet att det är en storm på gång som innebär mycket trädfällningar så tar vi ju in fler.

Minns bränderna från 2015

Ola Åkesson har arbetat många nyårsaftnar genom åren och han minns särskilt en kväll. Nyårsaftonen 2015.

– Det började brinna i Götetorpsskolan på förmiddagen, och det var samma nyår som den stora branden i Arvika. Då hade vi mycket resurser ute.

Räddningspersonalen lyckades rädda halva Götetorpsskolan. Senare åtalades tre ungdomar misstänkta för att ha startat branden med fyrverkeripjäser. Alla friades av både tingsrätt och hovrätt.

Senare under nyårsnatten började det brinna på en balkong till ett flerfamiljshus i centrala Arvika och det dröjde inte länge förrän hela byggnaden var övertänd. Över femtio brandmän arbetade med branden som också den troligen orsakades av en fyrverkeripjäs eller en svävande lykta.

– Det nyåret hade vi mycket att göra kan man säga, säger Ola Åkesson.

Hur tror du nyårskvällen 2019 blir?

– Förhoppningsvis blir det lugnt. Det är ju första året som raketer på pinne inte finns i handeln. Då försvinner ju ostadiga lösningar med raketer som flyger hur som helst.

Värmlänningarna om raketförbudet 

Oreglerade lyktor ställer till problem

Skador som orsakas av smällare och annat som är populärt att lysa upp natthimlen med har förändrats över tid menar räddningschefen.

– För länge sedan kunde man smälla av kraftigare saker med stubin. De gav upphov till mycket fingerskador och ansiktsskador, men det lär ha minskat nu.  Det var jättepoppis med de här thailyktorna ett tag också. De är ju helt oreglerade och kan driva iväg långt och landa var som helst. Lantbrukare är ju också kritiska till de här lyktorna eftersom de kan landa i djurhagar. De innehåller en metallställning som kan göra stor skada.

”Ta det lugnt”

Sist men inte minst vill Ola Åkesson ge en önskning och en uppmaning till nyårsfirare i Värmland.

– Jag vill önska alla ett riktigt gott nytt år och ett säkert firande. Ta det lugnt med alkohol och fyrverkerier. Det gäller att man planerar sitt fyrverkeri.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.