Daniel Schützer lämnar Svensk Travsport

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet i Årjäng Daniel Schützer (S) lämnar sitt uppdrag i styrelsen för Svensk Travsport. Detta efter den debatt som blossat upp efter att Schützer under helgen på sina privata sociala medier-konton lagt ut bilder och text kring en behandling han genomfört på en häst i sin roll som hästägare och veterinär. Debatten och diskussionen gällde behandlingen, som är ifrågasatt utifrån hästens välfärdsperspektiv.

– Jag vill inte att den kritik som riktats mot mig som person ska spilla över på travsporten och väljer därför att lämna mina förtroendeuppdrag för Svensk Travsport och ATG, säger Daniel Schützer till SVT Värmland.

Den behandling han som legitimerad veterinär gjort på sin häst handlar om en så kallad bränning på grund av en gaffelbensskada.

– Hästen blev skadad under ett V75 på Färjestad i mars, och skadan var dessvärre så allvarlig att det enda alternativ som annars återstod var att ta bort honom, konstaterar Daniel Schützer.

Hat på sociala medier

Daniel Schützer har under helgen fått ta emot mycket hat på sociala medier och har nu tagit bort bilderna på den aktuella behandlingen.

– Jag tittar inte längre på alla kommentarer, men har tagit bort bilderna eftersom det blev en ohållbar situation.

Uppdragen inom Svensk Travsport har han haft sedan 2015 och det var ett år kvar på uppdraget, men han väljer alltså att lämna med omedelbar verkan.

Han har med framgång använt den omdiskuterade metoden vid några tidigare tillfällen, men ser det ändå som en sistahandsmetod. Han säger att han inte skulle ha gjort det om han tyckt metoden varit fel, men att han idag ångrar att han lagt upp bilder på sociala medier.

– Hästen mår bra och går obehindrat idag. Men läktiden förväntas totalt ta omkring tre månader. Nu går han i hagen och tar det lugnt, säger Daniel Schützer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.