Föreningsarkivet Värmland, som representerades av Berit Sande och Åse Gustafsson tog på onsdagen emot årets Folkrörelsestipendium, Pia Holmqvist och Steven Jones årets Frödingstipendium. Foto: Landstinget

De får årets Frödingstipendium

Publicerad

Keramikern Steven Jones och kulturproducenten Pia Holmquist tilldelas årets Frödingstipendium.

Landstingets Frödingstipendium har delats ut sedan 1960 till utövare av konstnärlig verksamhet som är bosatta inom Värmland. Stipendiet är på 50 000 kronor.

Årets pristagare är keramikern Steven Jones och kulturproducenten Pia Holmquist. 

Steven Jones är amerikan men bosatt utanför Forshaga och gör både skulpturer och bruksföremål av keramik. Pia Holmquist arrangerar teaterföreställingar, kortfilmer och utställningar.

– Jag är jätteglad och väldigt överraskad. Ibland söker man pengar och får till en produktion eller annat avsatt ändamål, men det händer sällan eller nästan aldrig att man får ett stipendium. Det är jätteroligt och något jag kommer att använda i anknytning till min verksamhet, säger Pia Holmquist.

Även landstingets folkrörelsestipendium delades ut idag. Det gick till Föreningsarkivet i Värmland som är länets äldsta föreningsarkiv på länsnivå med arkiv från över 7000 föreningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.