Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur får man nyinflyttad arbetskraft att trivas i Värmland? Det vet Emma Balderud och Kristina Lindroos på Ny i Värmland. Foto: Rino Rotevatn/SVT

Ny i Värmland får nyinflyttad arbetskraft att trivas

Publicerad

Svårigheterna att hitta högkvalificerad arbetskraft har öppnat för nytt företagande. Det handlar inte bara om att hjälpa till med rekrytering utan också om att få nyinflyttad arbetskraft att trivas och stanna på den nya hemorten.

Emma Balderud och Kristina Lindroos startade företaget Ny i Värmland för tre år sedan. Då handlade det mest om att attrahera inhemsk svensk kompetens till länet, men allt eftersom tog ett bredare koncept form.  

– Vi jobbar i dag med rekryteringsevent, framför allt med ingenjörs- och IT-kompetenser, men också med inflyttningsservice där vi hjälper bolag som utlandsrekryterar att landa sina kandidater här i Värmland. Det handlar om allt från administration och boende till praktiska frågor och mjuka värden, säger Emma Balderud som är en av två grundare och delägare.

Mjuka värden säger du, vad består de av?

– Det handlar om att man ska ha ett socialt liv, fritidsintressen, någonting som gör att man vill stanna och bli kvar här.

Ny i Värmland – ”en bra affär”

Och behovet av företagets tjänster är stort. Bara under 2020 omsatte de två delägarna drygt två miljoner kronor och de ser inte att de har nått taket för tjänsteverksamheten.

– Det här är en bra affär. Vi jobbar mot branscher med många privata arbetsgivare som är beredda att betala för att hitta rätt kompetens och få hit den. Och behovet i Sverige är stort. Inom IT pratar man om att det saknas 70 000 utvecklare och ingenjörer, säger medgrundaren och delägaren Kristina Lindroos.

Hittills har kunderna huvudsakligen funnits i Värmland. Men de båda företagarna är nu på väg ut bortom länsgränsen.

I klippet ovan berättar de båda företagarna om sina planer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer