”De gamla har alldeles för tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit stor uppmärksamhet i tidningar, radio och TV för de tre Karlstadsflickor, som startade en insamling, för att de som bor på ålderdomshem ska få mer fika och mer roligt.

I helgen väntar Stockholmsresa med morgon-TV på lördag och på måndag ska flickorna få träffa landstingsledningen för att prata om sitt initiativ.

Selma Stjärnhem, snart nio, kläckte idén.

–  De gamla har alldeles för tråkigt på ålderdomshemmet, så vi borde göra något åt det. Tillsammans med systern Greta, tio år och kompisen Ella Persson, tolv år dukade de upp till kaffe med hembakt i Herrhagens centrum och allt sålde slut.

– Pengarna ska användas så att gamla ska kunna göra roliga saker, säger Ella. Vi ska bjuda dom på fika och ha bingo med dom.

– Jag tror det kan vara lite tråkigt ibland att vara gammal, säger Greta. Man sitter mycket still och dom på ålderhem får inte göra tillräckligt mycket roliga saker.

Det handlar om socialt arbete på gatustensnivå, medmänsklighet i sann Karl-Bertil Jonsson – anda.

– Vi hade handlat på en affär och så var det en kille som behövde hjälp in i bilen och då kände jag att jag ville hjälpa till, säger Selma. – Det finns många som behöver hjälp, dom finns på ålderdomshem och så.

Dagens kaffe med bröd i Herrhagens centrum gav en kassa på 2243 kronor! Nu har de tre flickorna gjort upp med Vardaga demensboende på Herrhagen om att bjuda på jättefika med en massa prat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.