Foto: Agneta SjöbergVisa alla (3)
Visa alla (3)

Demonstration för assistans

Uppdaterad
Publicerad

Runt 80 personer var på plats på torget i Charlottenberg vid 11-tiden idag för att stödja Martin Fallgrens rätt till personlig assistans.

Värmlandsnytt har flera gånger rapporterat om Martin Fallgren. I augusti i år beslutade kommunen att dra in Martins personliga assistans. Anledningen var att hans behov inte ansågs vara tillräckligt stora, trots att han behöver sin assistent för att kunna utföra sitt jobb på Fundo.

Beslutet har överklagats, och förvaltningsrätten har beslutat om inhibition i ärendet, vilket innebär att Martin tillfälligt får tillbaka sin assitent. Men ärendet är långt ifrån avslutat och Eda kommun har nyligen överklagat beslutet om inhibition.

Stort engagemang

Inslagen med Martin Fallgren har väckt starka reaktioner och idag hölls en manifestation på torget i Charlottenberg där ett 80-tal personer deltog. Martins mamma, Agneta Sjöberg, lämnade också över en skrivelse där hon vädjar till Edas politiker att tänka om i assistansfrågan. Skrivelsen lämnas över tillsammans med 2 835 underskrifter.

– Det är otroligt vilket stöd vi har fått. Martin känner det också och pratar mycket om det. Han är verkligen jätteglad för den här uppslutningen, säger Agneta Sjöberg.

När förvaltningsrätten kommer med ett beslut i assistansfrågan är fortfarande oklart.

Skrivelsen i sin helhet

Visa

Till våra politiker i Eda Kommun.

Vi som har samlats här på torget i Charlottenberg idag, är representanter för de 2835 personer som hittills har skrivit under namninsamlingen, som stödjer Martin Fallgren i hans kamp om laglig rätt till personlig assistans och ett liv med goda levnadsvillkor.

Vi som är här idag känner alla Martin, antingen jobbar vi tillsammans med honom, har växt upp med honom, gått i skolan ihop eller umgås med honom på fritiden. Vi alla, vet och känner väl till hans hjälpbehov. Därför ställer vi oss frågande till hur han har hamnat i den situation han är nu.

Vi förstår inte hur Eda Kommun kan vara av den uppfattningen att en kille på 20 år, som utbildat sig och lyckats få sitt drömjobb trots de stora utmaningar han har i livet, nu är hänvisad till att säga upp sin tjänst och istället söka hjälp genom hemtjänst. Det ser inte vi som ett liv med goda levnadsvillkor!!

I mitten av December fick han sin trygghet tillbaka, om än tillfälligt i väntan på dom, när Förvaltningsrätten beslutade om inhibition. Dagen före Nyårsafton kommer besked om att Eda Kommun har överklagat beslutet. Hur kan Eda Kommun behandla en människa såhär?! Märk väl att det rör sig om en människa som behöver trygghet för att överhuvudtaget fungera.

Nu när tjänstemännen inom Eda Kommun gjort sitt, kräver vi att Ni politiker i Eda Kommun tar krafttag i och ser över hur tjänstemännen handlägger sina ärenden. Ni kan börja med att läsa Konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Läs, begrunda och börja jobba efter den.

Vi överlämnar med varm hand en rapport, från Akademiker Förbundet SSR och Handikappförbunden, som presenterades i September -14. Den heter LSS- målsättningen som försvann. Läs, begrunda och vi hoppas att den kan vara till hjälp i Ert fortsatta arbete.

Med Vänlig Hälsning

Vi 2835 personer som stödjer Martin Fallgren i hans kamp om rätt till personlig assistans och ett liv med goda levnadsvillkor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Martin Fallgren

Mer i ämnet