”Den bästa känslan i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Mikaela Åhlin-Kottulinsky kommer från en familj med anor inom motorsporten. Nu är hon själv mitt uppe i karriären. Vi träffade henne efter säsongspremiären i Tyskland.

Hennes morfar Teddy Kottulinsky har vunnit Dakarrallyt och förde in fyrhjulsdriften i Rallysporten. Pappa Jerry och farfar Rune hörde på sin tid till de tio bästa rallyförarna i landet. Mamma Susanne var Sveriges bästa kvilliga förare under sin aktiva period. Och vid sidan av Mikaela glänser brodern Fredrik som ett av våra största framtidshopp inom Rally. Mikaela Åhlin-Kottulinsky valde bort Rally i förmån för racing, alltså bilar som kör mestadels på asfalterade banor under flera varv.

– Fram tills jag var 12 år så var jag jätteointresserad. Svenska Rallyt går ju här hemma i Karlstad och när mamma, pappa och Fredrik var ute och tittade på sträckorna och bilarna så satt jag i bilen och lyssnade på Barbieskivor, säger hon och skrattar.

Men när brodern Fredrik skulle uppgradera gokart, passade Mikaela på att ärva den gamla gokarten och inledde därmed en sju år lång karriär som gokartförare. Inför förra årets säsong blev hon inbjuden av det internationella bilsportsförbundet att tävla mot ett tiotal andra kvinnliga talanger från hela världen. I potten låg en åtråvärd plats i Scirocco R-Cup, en supportserie till anrika DTM (Deutsche Tourenwagen Masters). Här tävlar unga kvinnor och män mot varandra med bilar som går upp mot 200 kilometer i timmen, runt om i Europa.

Dyr sport

Hon vann inte den gången, men knep andraplatsen vilket innebar att hon fick vara med i serien under 2012 men var själv tvungen att finansiera startavgiften och andra omkostnader.

– Ja, det är en ganska så ekonomiskt krävande sport. Min budget i år ligger på en miljon svenska kronor och då pratar vi ändå ganska låga summor om man ska jämföra med andra klasser. Så det är rätt så dyrt ja.

Hon samlar ihop pengar genom att ragga sponsorer och det är något hon gör i stort sett på egen hand vilket innebär en hel del arbete vid sidan av banan.

Målet – DTM

Första säsongen i Scirocco R-Cup var en ”se och lära-säsong” för Mikaela Åhlin-Kottulinsky. I år siktar hon på en plats topp tio när säsongen summeras senare i sommar. Och det har börjat bra, efter första tävlingen i klassiska Hockenheim i Tyskland blev hon nia, vilket också innebar personbästa för Mikaela. Det stora målet för Mikaela är att ta sig till DTM.

– Jag har ju en plan att 2017 ta mig till DTM och sen 2019 vinna, så håll kokll på de årtalen så kanske ni ser mig där, säger hon och ler.

Beskriv känslan av att sitta i bilen och ta sig an banan

– Det är den bästa känslan i hela världen att sätta sig i racingbilen, åka ut och dels känna att jag har full kontroll på bilen och det går riktigt snabbt. Det är som när man hör en riktigt bra låt på radion och man fylls upp av en glädjekänsla. Och det är exakt samma sak när jag tävlar, att hela kroppen blir, liksom glad!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fredagsreportaget

Mer i ämnet