Asal Narimani på Brottsofferjouren har jobbat med hedersrelaterat våld och förtryck i över 10 år och hon är oroad. Foto: SVT

Problematiken kring hedersförtryck ökar

Uppdaterad
Publicerad

Asal Narimani på Brottsofferjouren har jobbat med hedersrelaterat våld och förtryck i över 10 år. Hon menar att man måste göra mycket mer för att de som lever i hederskulturer ska få veta sina rättigheter.

– Det här är en problematik som ökat stadigt under de här åren som jag har jobbat och jag märker också att det är fler som uppmärksammar det i sina yrkesroller, att de möter många barn och unga som lever i familjer med hedersstrukturer, säger Asal Narimani.

Vad behöver man göra?

– Man behöver se de här individerna, man behöver se de här familjerna, man behöver acceptera att det här är en problematik som finns i Sverige och att det kommer att vara så under lång tid. Vi behöver anpassa lagstiftningen till den här typen av problematik.

Det pratas om parallella rättssystem och religiösa ledare som tar på sig rollen att styra istället för det svenska rättsväsendet, vad säger du om det?

– Jag är inte förvånad, det tror jag inte är något som finns bara i storstäderna, personer som tar på sig myndighetsrollen finns överallt i Sverige.

Asal Narimani säger att hon ibland tappat hoppet om en lösning på problematiken, att hon inte ser något slut på den.

– Det här är något vi måste prata mycket mer om. Det kommer inte bara att försvinna. Det finns personer som lever med de här strukturerna. Det finns de som vill ändra på sig och det finns de som inte vill det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.