16-åring tros ha blivit bortgift mot sin vilja

Rättegång om misstänkt tvångsgifte

Publicerad

Idag inleds rättegången mot tre personer som misstänks för att ha tvingat en flicka i 15-årsåldern att gifta sig med en då 25-årig man. Mannen och flickans föräldrar åtalas för äktenskapstvång.

Samtliga inblandade kommer från ett land i Mellanöstern. Mamman och pappan bor i Värmland medan mannen som flickan ska ha tvingats gifta sig med bor i Dalsland.

De tre personerna häktades vid Värmlands tingsrätt i april 2016 på sannolika skäl misstänkta för äktenskapstvång. Efter utredningen åtalades till sist föräldrarna och den 26-åriga brudgummen i oktober förra året.

Enligt åtalet har föräldrarna och mannen ingått ett äktenskapskontrakt under en fest. Flickan själv ska inte ha närvarat när kontraktet skrevs på och hon ska inte heller ha blivit tillfrågad om hon ville gifta sig med mannen.

Äktenskapskontraktet innebär att flickan och mannen betraktas som äkta makar och innehåller bestämmelser om rättigheter och skyldigheter.

Flickan ringde själv polisen för att komma bort från familjen.

Både föräldrarna och brudgummen har nekat till brott och hävdat att det inte handlat om äktenskap utan en förlovning

Rättegången kommer att pågå under fyra dagar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet