Tre personer har häktats vid Värmlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för äktenskapstvång Foto: SVT

Tre personer häktade för äktenskapstvång

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har häktats vid Värmlands tingsrätt på sannolika skäl misstänkta för äktenskapstvång. Det gäller föräldrarna till en flicka som uppges vara mellan 14 och 16 år samt en 25-åring som flickan ska ha gift sig med.

Samtliga kommer från ett land i Mellanöstern. Mamman och pappan är asylsökande och bor i Värmland medan den 25-årige mannen bor i Dalsland.

– Dottern är placerad och det är hon som berättat att hon blivit bortgift, säger åklagare Pia Hammar, till vf.se

Försök till äktenskapstvång i Värmland

De tre häktade nekar till brott och hävdar att det inte handlat om äktenskap utan en förlovning. Om ärendet leder till åtal blir det första fallet som prövas sedan den nya lagen om tvångsäktenskap trädde i kraft 1 juli 2014, skriver nwt.se.

Ökning av hedersrelaterat våld

SVT Nyheter Värmland har tidigare berättat om fallet. Enligt anmälan ska flickan ha gifts bort inom Sveriges gränser.

– Det var en kurator som fick kännedom om detta och gjorde anmälan, sa kriminalinspektör Håkan Bergström på polisens krimjour.

SVT har tidigare pratat med Monica Ekström, ordförande i Brottsofferjouren i Värmland. Då berättade hon att man under senaste tiden sett en ökning kring hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi har en specifik avdelning som jobbar med sådant här och där har vi sett en ökning. Men det handlar inte enbart om bortgifte utan att man lever i en struktur med hedersnormer, sa hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försök till äktenskapstvång i Värmland

Mer i ämnet