Foto: Camilla Gustafsson/SVT

”Det är nästan värre än under kriget”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med klockan åtta på måndagmorgonen går det inte längre att köra bil fritt in i Norge. För att minska risken för spridning av coronaviruset stoppas alla som inte har giltigt skäl att befinna sig i landet vid gränsen.

– Det är som ett undantagstillstånd. Det är nästan värre än det var under kriget, säger Ketil Salminen som stoppades när han tillsammans med sin hustru Kari skulle passera gränsen vid Eda i Värmland.

Där bilar vanligtvis passerar i en strid ström över riksgränsen möts resenärerna nu av rött ljus och en bom över vägen. Samtliga vinkas ner på kontrollplatsen bredvid vägen av polis och tulltjänstemän.

– De som inte har skäl att passera gränsen kommer bli avvisade, säger Wencke Lill Flagstad som är ansvarigt polisbefäl på platsen.

Coronaviruset i Värmland

Just i dag gäller reglerna alla nationaliteter utom svenskar och finländare men från och med i morgon omfattas de också av reglerna. Svenskar som pendlar för jobb i Norge kommer dock kunna fortsätta pendla som vanligt.

Två veckors karantän

För norrmän som varit i Sverige gäller från och med i morgon två veckors karantän vid hemkomsten. Kari och Ketil Salminen bor i Norge men har stuga i värmländska Sunne. Det har lämnat stugan i all hast för att hinna hem innan karantänsreglerna börjar gälla.

– Vi fick meddelande från barnen om att vi borde åka hem. Annars hade vi blivit kvar i stugan tills coronarestriktionerna tagits bort, säger Ketil Salminen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet