1 april 1962 lurades SVT:s tittare med aprilskämtet om att en nylonstrumpa kunde göra en svartvit tv-apparat att visa färg-tv. I dag, 1 april 2021, väljer vi att inte skämta. Läs varför i krönikan nedan. Foto: SVT

Det här är inget skämt

Uppdaterad
Publicerad
KRÖNIKA ·

Det här är inget skämt. Tyvärr, kanske man skulle kunna säga.

Jag hade gärna lurats lite just idag, just på den här sajten. Men skrattet har liksom fastnat lite i halsen. Det roliga är inte lika roligt längre. Och det som tidigare varit på skoj har mer och mer blivit fullaste allvar.

Tomas Skoglund

Redaktionschef och ansvarig utgivare

Medierna i Sverige har en lång tradition av att bjuda på aprilskämt. Vem har inte hört talas om skämtet i SVT den 1 april 1962, där tittarna lurades att tro att deras svartvita TV skulle börja visa bilder i färg om man trädde en nylonstrumpa över den.

Eller artikeln i Västerbottens-Kuriren för några år sedan, där samma pappa förekom på inte mindre än fyra BB-bilder, tillsammans med fyra olika kvinnor och fyra olika nyfödda barn. ”En vild helg” låg bakom detta, berättade pappan i en intervju. Jätteroligt!

Halvsanningar och lögner

Men vi lever nu i en annan tid. En tid där halvsanningar och lögner sprids på sociala medier, både medvetet och omedvetet. Och där vissa människor, organisationer och ibland regimer lägger ner stor möda på att på ett oerhört skickligt och utstuderat sätt försöka sprida osanningar för att de på ett eller annat sätt tjänar på det själva.

Mitt i allt det här finns public service – med ett krav på saklighet, opartiskhet och objektiv journalistisk. Vissa saker är reglerat i Radio- och TV-lagen, annat i vårt sändningstillstånd eller i våra yrkesetiska regler.

Sammanfattningen är – i en tid av halvsanningar, lögner och vilseledande ska man kunna lita på oss och att det vi rapporterar om är sant och inte ger en skev bild av verkligheten.

För komplicerat

Och då blir det lite konstigt att 364 dagar om året jobba stenhårt för allt detta, och en dag om året publicera medvetna lögner. Skämtsamt, och med glimten i ögat – javisst, men det blir för komplicerat.

Därför har vi sedan några år tillbaka inga aprilskämt i SVT Nyheter Värmland och det du läser här, och ser i våra sändningar är sant – så långt vi någonsin förmår. Även om det är 1 april.

Men för att du ändå ska få dig lite aprilskämt till livs har vi sammanställt våra bästa genom åren här.

Håll till godo!

Tomas Skoglund
/ Redaktionschef och ansvarig utgivare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Krönikor av Tomas Skoglund

Mer i ämnet