– Företaget intresserar sig för Karlstad för att vi har ett attraktivt läge mellan Oslo och Stockholm. 65 procent av Sveriges befolkning kan ta sig till Karlstad inom tre timmar, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M). Linda Larsson (S) står också bakom planerna. Foto: SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Skutberget blir Mumindalen

Publicerad

Enligt Karlstads kommun vill det finska företaget Muminvärlden öppna en ny temapark i Sverige och kommunen som för diskussioner med företaget hoppas att det blir på Skutberget.

Om satsningen blir verklighet handlar det enligt kommunen om en investering på 200 miljoner kronor. Tanken är att barn och familjer ska kunna få upplevelser i en park som tar vara på den befintliga naturen i området.

– Det är fantastiskt spännande om allt detta går i lås och det förutsätter jag att det gör, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).

Läs mer: Slutgymmat på Skutberget

Enligt Karlstads kommun ha det finska företaget varit och tittat på flera platser i Norden och är bland annat intresserade av Karlstad.

– Vi tycker det är fantastiskt kul att Muminvärlden vill hit, säger Ulf Nyqvist, kommundirektör.

Inget är klart ännu, men diskussioner förs. I dag finns en annan Muminvärld i Nådendal utanför Åbo i Finland som lockar cirka 200 000 besökare per år.

Läs mer: Karlstads kommun samtalar med flera företagare

Det område som skulle vara aktuellt är den del av Skutberget som sedan tidigare är utpekad i kommunens översiktsplan som en lämplig plats för en upplevelseanläggning.

- Det är det blå området det handlar om för Muminvärlden, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M). Foto: SVT

Profilen för Muminvärlden går i linje med kommunens vision för Skutberget – att utveckla friluftslivet med naturen som utgångspunkt med fokus på barnfamiljer och unga, menar kommunen. Det är främst barnfamiljer som är målgruppen men även vuxna från Asien ses som möjliga besökare.

– Det är väldigt stort i Asien, vi har mycket besökare från Asien och det kan locka dem, säger Ulf Nyqvist.

Det krävs ytterligare en del arbete och kontakter med olika intressenter och myndigheter för att investeringen ska bli av, uppger kommunen, men om allt går enligt planerna kan parken stå klar år 2020.

Läs mer: Skutbergets vänner: ”Vi har behandlats på ett skamligt sätt”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet