Fågelskådning och orientering kan vara några aktiviteter att roa sig med under påskhelgen. Foto: TT

Det här kan du göra i påsk i Värmland

Publicerad

Påsken 2020. En påskhelg när man måste hålla social distans och inte umgås med 90-åriga mormor eller andra i riskgruppen. Vad gör man?

Patric Gullström drar ut till sjön Björken i hemkommunen Sunne. Där ägnar han sig åt sin hobby sedan 35 år. ​

– Där finns det gott om utrymme. Man behöver inte vara rädd för att bli smittad av Coronaviruset, menar Patric Gullström som är ordförande i Sunnes ornitologiska förening.​

Intresset för fågelskådning hänger ihop med hans stora naturintresse. Desto mer man lär sig om naturen desto större blir intresset, säger han.​

Vill gärna skåda brun glada

Allt som behövs är en bra fågelbok där man kan ta reda på vad det är för fåglar man ser. I vanliga fall skulle en nybörjare hänga med en grupp erfarna fågelskådare. Men det är inte att rekommendera i dessa dagar. ​Det är inte heller nödvändigt att gå upp i ottan.

– Det där är bara en myt. Men visst är det lättare att höra fågelsången när det är tyst runt omkring en.

Han har skådat änder, skogssnäppa och enkelbeckasin i år.

​Vad vill du helst se när du ger dig ut  i påsk?​

– Gärna en brun glada. En ovanlig syn här omkring. Men möjligheten finns, säger en hoppfull Patric Gullström.​  

Här kan du se vilka vandringsleder som finns i Sunne komun.

Saker att göra på andra håll i länet

I Torsby har orienteringsklubben OK Fryksdalen och kommunen tagit fram tre olika ”Torsbyrundor” med kontroller. Rundorna går på småvägar och stigar och är cirka 3-5 km.

Österviks stadsbondgård i Kristinehamn har också öppet i påsk och Sommarviks camping i Årjäng erbjuder olika familjeaktiviteter.

I Mariebergsskogen i Karlstad har en del av de planerade evenemangen ställts in men man välkomnar alla som är friska att umgås utomhus i aktiviteter som skattjakt och tipspromenad.

Öppet i kyrkorna

Kyrkorna i Karlstads pastorat kommer att vara öppna och hålla gudstjänster som vanligt under påsken. Pastoratet menar att riktlinjerna om att samla max 50 personer har inte varit svåra att följa eftersom färre kommer till kyrkornas gudstjänster och att kyrkorummen är så pass stora att det finns plats för folk att sprida ut sig.

Gudstjänsterna från domkyrkan i Karlstad kommer dessutom att livesändas för den som vill ta del av en gudstjänst men som inte kan eller vill besöka kyrkan själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet