Experten Morgan Isacsson ger sina bästa tips inför att A-traktorer ska börja besiktas. Foto: SVT

Det här ska du tänka på inför besiktningen av din A-traktor

Publicerad

Det finns krav som din A-traktor måste uppfylla. Morgan Isacsson är ansvarig för kontrollbesiktning på Bilprovningen, och han delar med sig av sina tips inför att besiktningen av A-traktorer drar igång nästa vecka.

Kontrollera hastigheten

A-traktorn är inte en A-traktor om den kan köras snabbare än 30 kilometer i timmen. Om fordonet inte uppfyller kraven för det den är registrerad som, så blir ägaren skyldig att genomföra en ny registreringsbesiktning till en kostnad av 2.000 kronor. Alltså mycket dyrare än en vanlig kontrollbesiktning.

– Det är ingen idé att besikta bilen om den kan köras snabbare än 30 kilometer i timmen, det är att kasta pengarna i sjön, säger Morgan Isacsson.

Kontrollera chassinumret

Han säger också att det kan vara bra att kontrollera fordonets chassinummer så att det överensstämmer med den ursprungliga registreringen. Eftersom A-traktorerna inte har blivit besiktade efter registreringsbesiktningen och det kan ha gått lång tid sedan dess så kan det ha hänt grejer här. Ibland har hela eller delar av chassit bytts ut under årens lopp.

– Om det enda som stämmer är nummerplåten kan ju fordonet vara stulet, säger Morgan Isacsson.

Det kan innebära att det måste göras en identitetsutredning som resulterar i en ny registreringsbesiktning, vilket som bekant blir kostsamt.

Gör en säkerhetskontroll

I övrigt tipsar Morgan Isacsson om att kontrollera att bromsarna fungerar, men också belysningen, varningstriangeln och att däcken inte är slitna.

– Gå ett varv runt bilen och kolla allt det där man lär sig att man ska göra när man tar körkört. Då slipper man slarvfel, säger han. 

Fakta

Läs mer om säkerhetskontrollen på Trafikverkets hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.