Karlstad kommun inför distansundervisning på flera av kommunens högstadieskolor. Foto: TT

Distansundervisning på skolor i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

Karlstad kommun inför distansundervisning för elever i årskurs åtta och nio på flera av kommunens högstadieskolor. Eleverna kommer att varva undervisning i hemmet med undervisning på plats i skolan.

– Det handlar framför allt om de stora skolorna. Varje rektor kommer att besluta hur många elever som ska vara på plats i skolan varje dag, säger skoldirektör Maria Kjällström.

Det är elever i åttan och nian på Norrstrandsskolan, Rudsskolan, Ilandaskolan, Mariebergsskolan och Hultsbergsskolan som delvis kommer att få sin undervisning på distans. Beslutet fattas formellt i Barn- och ungdomsnämnden på måndag, och kommer sedan regeringen givit grönt ljus för distansundervisning även i grundskolan för att minska spridningen av coronasmittan.

– Vi har utgått från de enskilda skolornas förutsättningar, antal elever och storlek på lokalerna, säger Maria Kjällström, skoldirektör i Karlstad kommun.

Elever i åttan och nian

Eleverna kommer att varva undervisning på plats i skolan men undervisning på distans. Beslutet gäller enbart högstadiets årskurs åtta och nio. Sjundeklassarna fortsätter att gå till skolan som vanligt.

– Rektorerna kommer att lägga ett schema för hur många som ska vara i skolan varje dag.

Beslutet gäller från och med måndag till den 24 januari och ska sedan utvärderas.

Vilka problem ser du med distansundervisningen?

– Ja det är ju oron för vad som händer med barn och ungdomar som växer upp under pandemin. Skolan är en viktig plats dit de kan komma för att koppla bort tankar och oro. Det är därför vi  bara inför distansundervisning för delar av tiden, säger Maria Kjällström.

Grundsärskolan och elever på Frödingskolan, Vålbergsskolan och Nyeds skola berörs inte av distansundervisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.