Smittskyddsläkare Ingemar Hallén Foto: Jenny Eriksson SVT

Ingemar Hallén: Vi har sett en påtaglig ökning senaste veckan

Uppdaterad
Publicerad

Smittskydd Värmland rekommenderar sedan 16 december att alla högstadieskolor ska gå över till distansundervisning.

– Senaste veckan har andelen positiva prover i gruppen högstadieelever blivit påtagligt hög, säger smittskyddsläkare Ingemar Hallén.

Smittspridningen fortsätter att öka i Värmland i alla åldrar, men också märkbart bland högstadieelever.

– Det beror sannolikt på att man åker till fritidsverksamhet och skola och kan ha svårt att hålla tillräckligt avstånd.

Hur ser du på skolornas möligheter att följa restriktionerna?

– Jag tror att det ibland kan vara svårt att hålla avstånd, sedan vet jag att man har vidtagit många åtgärder, men det är många elever i varje klass.

Kan det bli aktuellt att förlänga den här rekommendationen?

– Det får i sådant fall bli en nationell rekommendation. Just nu är det den korta delen som är kvar av höstterminen som gäller, säger Ingemar Hallén.

Vad tycker du om att högstadier nu ska gå över till distansundervisning?

Tack för alla kommentarer. Nu stänger vi ner chatten för idag.

Anders Olsson • För sent. Vi måste stänga alla skolor, införa obligatoriska masker och vi kan gå vidare med våra liv. Världen skrattar åt Sverige.

Orolig trebarnsmamma • Alla grundskolor borde ha stängt, i synnerhet de som haft flera konstaterade fall senaste veckorna. Varför samla barnen i trånga lokaler för att julpyssla och se på film och därmed riskera dra hem eller sprida smitta när det snart är julledighet? Åtminstone borde man få valfriheten att hålla dem hemma när man vet att smitta finns på skolan!

? • Vad säger det politiska styret i Kristinehamn om skolchefens beslut att negligera smittskydds ställningstagande om distans för 7-9? Det är väl de som ska fatta beslutet?

Lisbeth • Jag tycker alla grundskolor borde stänga nu!!!!! Sista dagen borde vars imorgon! ❣️🧑🏻‍🎄

sent • Rent symboliskt. För sent ute som vanligt. Borde ha införts för minst en månad sedan.

Forshaga • Idag 7 sjuka i klassen men kör på som vanligt med gemensam idrott o dusch efteråt .Absolut ingen corona samt ingen som reagerar inte ens lärare som borde ha högst ansvar eller skolledning.Som tidigare skrivits för sent med allt.

Mormor • Bra, äntligen får man väl säga. Även mellanstadiet behöver stänga. Har ett barnbarn i fjärde klass. Många lärare varit sjuka på den skolan och även flera barn. Ta igen den undervisningen till våren. Kan inte vara så svårt att förlänga terminen. Alldeles för många sjuka nu.

ll • Borde ha införts för länge sedan. Sveriges styrande är sent ute som vanligt.

H • Två dagar kvar på terminen, vad gör det för skillnad? Borde skett redan för flera veckor sedan när gymnasieskolorna stängde och införde distansundervisning. Förstår att vissa elever behöver vuxenstöd i undervisningen men det kan man hitta lösningar för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet