Anders Kalborg är vd för Värmlands trafiksäkerhetsförbund Foto: SVT

Distraherade förare – en livsfara

Uppdaterad
Publicerad

Det finns mycket som distraherar en bilförare idag, inte minst bilarnas egna funktioner. I värsta fall kan en kort stunds ouppmärksamhet orsaka en allvarlig olycka och Värmlands trafiksäkerhetsförbund anser därför att det borde bli obligatoriskt med distraktionsmoment i förarutbildningen.

På halkbanan i Grums har man testat olika fomer av distraktionsövningar på kunder de senaste åren och sedan några veckor tillbaka har man på eget initiativ infört distraherande övningsmoment för alla körkortselever som gör den så kallade riskutbildningen.

– Vi vill att alla som tar körkort ska få uppleva hur din förmåga förändras när du tar fokus från bilkörningen, säger Anders Kalborg, vd för Värmlands trafiksäkerhetsförbund.

Nu försöker förbundet påverka Transportstyrelsen att göra det obligatoriskt med distraktionsövningar i körkortsutbildningen. Anders Kalborg menar att en förare behöver en aha-upplevelse för att fullt ut kunna förstå konsekvenserna och det kan de få under säkrare former på riskutbilkdningen.

– Vi kan skicka ut diverse olika hinder som älgar, bilar, familjer och det blir så påtagligt när jag kör på något bara för att jag har blicken och tankarna någon annanstans.

”Ouppmärksamhet förväntas bli en allt vanligare olycksorsak”

Olof Stenlund, projektledare på enheten behörigheter på Transportstyrelsen håller med om att behovet finns. Enligt honom förväntas ouppmärksamhet bli en allt vanligare olycksorsak som därför behöver förebyggas, men det kommer dröja innan det kan bli standard med den här sortens övningar i hela landet.

– Det är högst troligt att det här kommer att lyftas fram mer vid nästa uppdatering av föreskrifterna. Just nu avvaktar vi en översyn av hela förarutbildningssystemet innan vi gör några förändringar.

Olof Stenlund är projektledare på enheten behörigheter på Transportstyrelsen Foto: Transportstyrelsen

 Anders Kalborg, beklagar att det dröjer, men har ändå förståelse då man ser över hela systemet.

– Ytterst handlar det här om att rädda liv och få färre skadade i trafiken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.