Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är orimligt”- hör Ann-Christine Pollack och Mats Broberg, Doit, berätta om varför de kämpar för en förskola i Vitsand. Foto: Håkan Wikström/SVT

Doit kämpar för en förskola i Vitsand: ”Orimligt att pendla 14 mil”

Publicerad

Partiet De oberoende i Torsby (Doit) har lämnat in en motion om att öppna en förskola i Vitsand. Men hittills har det blivit avslag – med argumentet att ekonomin är för dålig.

– Det går att omfördela medel, dessutom har kommunen budgeterat för mångmiljonöverskott de närmaste åren, så pengar finns, säger Mats Broberg (Doit).

Motionen fick avslag i barn- och utbildningsnämnden i Torsby efter en tajt omröstning. Doit fick stöd av Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, men det räckte inte.

Kommunstyrelsen gick på samma linje, och avslog motionen.

Den 26:e februari ska motionen upp i fullmäktige – och Mats Broberg och Ann-Christine Pollack hoppas att minst få till en återremiss till barn- och utbildningsnämnden.

– Det här är verkligen kommunal kärnverksamhet, och det finns underlag med barn i upptagningsområdet. Dessutom finns det föräldrar som jobbar norrut i kommunen, men som måste köra 14 mil om dagen extra till förskolan. Det är orimligt, säger Ann-Christine Pollack (Doit).

Nämnden hävdar att det inte finns pengar

Men Adam Passin, ordförande i barn- och utbildningsnämnden, hävdar att det inte finns ekonomi för att öppna en förskola i Vitsand.

– Vi har fått tio miljoner extra, men måste ändå spara 3,6 miljoner under 2024. Om vi öppnar upp i Vitsand så kostar det ytterligare tre miljoner – var ska vi ta de pengarna?

Mats Broberg (Doit), ledamot i kommunstyrelsen, menar att pengar finns för barnomsorg i Vitsand eftersom kommunen har budgeterat för ett mångmiljonöverskott åren 2024 och 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.