Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är slitsamt” – hör Andreas Nordin berätta om pendlandet. Foto: Håkan Wikström/SVT

Tvååriga Tuva tvingas pendla timmar till förskolan i Torsby

Publicerad

Pappa Andreas Nordin kör minst fyra timmar bil varje vardag, mellan hemmet i Nyskoga, förskolan i Torsby och jobbet som skogsmaskinist. En förskola i Vitsand skulle underlätta vardagspusslet – men kommunen har hittills sagt nej.

– En förskola i Vitsand skulle betyda att jag och Tuva skulle kunna få göra annat än bara åka bil, säger han.

Partiet Doit (De oberoende i Torsby) har lämnat in en motion om att återöppna förskolan i nedlagda Aspedsskolan i Vitsand.

I upptagningsområdet finns i dag 26 barn. Andreas är en av 19 föräldrar som har sökt förskoleplats till sitt barn i Vitsand. Trots att det inte finns någon förskola att söka.

– Jag pendlar fyra timmar varje dag. Tuva åker med i två. Det är slitsamt. En förskola i Vitsand skulle betyda oerhört mycket, det skulle betyda att jag och Tuva skulle kunna göra andra saker än att åka bil tillsammans.

Men motionen har fått nej i barn- och utbildningsnämnden, och i början på januari blev det avslag även i kommunstyrelsen. 26 februari ska motionen upp i fullmäktige.

Adam Passin (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, bor i Åsteby norr om Torsby och har skjutsat barn till förskola och skola.

– Jag vet vad de går igenom, och det är slitigt. Men det finns inte ekonomi i kommunen.

Passin: ”Det är fullt på avdelningarna i Torsby”

Passin säger att det inte går att omfördela medel från de 29 förskoleavdelningarna som finns i Torsby för att öppna upp i Vitsand.

– Det är fullt på avdelningarna i Torsby också, så jag ser tyvärr inte att det är någon möjlighet.

Men 19 barn har ju sökt förskoleplats i Vitsand, det bör ju betyda färre barn i Torsby om de flyttar till Vitsand?

– Men vet man att de 19 ansökande skulle tacka ja till en plats om de blev aktuellt? Skulle man riva upp barnen från en bra förskola i Torsby för att kanske bara vara i Vitsand ett år innan det är dags att åka till Torsby för förskoleklass? Jag är tveksam, säger Adam Passin, och fortsätter:

– Man ska komma ihåg att söka inte är bindande. Man kanske känner sig tvingad att söka av solidaritet med bygden eller för att vara taktisk. Man kanske planerar att skaffa fler barn och vill ha en förskola i ett senare skede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.