Här jublar Stefan Holm efter sitt OS-guld i höjdhopp på 2.36 och springer ärevarv runt OS-arenan i Aten med den svenska flaggan Foto: TT

Stefan Holm får rätt mot bensinbolag – får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen i målet mellan höjdhopparen Stefan Holm och bensinbolaget St1. Tingsrätten fäller St1, och dömer bensinbolaget att betala skadestånd till den före detta idrottsstjärnan.

Målet handlar om en reklamjingel som sändes i radio hösten 2014 och som Stefan Holm menat är en kopia av Radiosportens referat av hans guldhopp. Men huvudpersonen kallas i jingeln Stefan Wong och i stället för att hoppa höjdhopp så tankar han bensin.

Stefan Holm menade i tingsrätten att bensinbolaget kränkt honom och gjort sig skyldig till varumärkesintrång genom att utnyttja hans namn utan samtycke. Men bensinbolaget har hela tiden nekat till att de har använt sig av Stefan Holms namn. Men i dag fäller alltså rätten bensinbolaget.

Holm mot St1

Läs mer: Stefan Holm till domstol

Stefan Holm har yrkat på att St1 ska betala 250.000 kronor i ersättning och skadestånd till honom. Han begärde också att St1 ska betala hans rättegångskostnader.

Tingsrätten dömer St1 att dels betala 200.000 kronor. Förutom det ska de bekosta en tryckning av domen i Dagens Nyheter och betala Stefan Holms rättegångskostnader på drygt 440.000 kronor.

– Jag är lättad. Det var bara en stor sten som föll från mitt bröst. Jag är glad att det är över för det har varit väldigt påfrestande. Framför allt sedan rättegången för fem veckor sedan har det känns som en väldigt lång tid, säger Stefan Holm till SVT Nyheter Värmland.

Syftar på Holm

Tingsrätten menar att det är klarlagt att man syftar på Stefan Holm när St1 använder ”Stefan Wong” i reklamen. Dels eftersom förnamnen är samma och dels för att efternamnen är väldigt lika varandra. Radioreferatet som används i reklamen är också i stora delar nästan identiskt med det radioreferat som skildrade Stefan Holms guldhopp i Aten 2004. Att St1 dessutom gör en beskrivning av Holms vana att ta sig för ansiktet innan hopp i reklamen är ytterligare en sak som tingsrätten menar styrker att det är Stefan Holm man syftar på i reklamen.

När det kommer till frågan om radioreklamen har ”snyltat” på Stefan Holms renommé menar tingsrätten att det är uppenbart att bensinbolaget haft Stefan Holm och hans bragd i åtanke när de utformat reklamen. De har gjort det i syfte att utnyttja hans prestation i sin marknadsföring, vilket gör att de gjort sig skyldiga till brott mot namn- och bildlagen.

Bensinbolagets kommentar på domen

Och från bensinbolaget säger man att man respekterar beslutet.

– Vi har tagit del av domstolens beslut och respekterar det beslut som är fattat. Vi kommer inte att överklaga, säger Faisal Ouahid från St1.

Skulle ni gjort en annan bedömning om ni gjorde om reklamkampanjen idag?

– Vi känner att vi gjorde en bedömning inför den här kampanjen och agerade inom marknadsföringslagen och den bedömning som domstolen har fattat är en annan. Vi respekterar det och i övrigt har vi inga kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Holm mot St1

Mer i ämnet